Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

21 Kasım 2012 Çarşamba

Başarılı Çocuk Yetiştirme Sanatı Eğitimi

Eski iş/okul arkadaşım Işık Tacoğlu’nun sayesinde bir eğitime katıldım. Başarılı Çocuk Yetiştirme Sanatı Eğitimi (http://www.isik-tacoglu.com/)
Sözleşmiş gibi ilk pozda eller kavuşmuş
Sınır Tanımayan Ebeveynler'de de görev yapan Işık’a bu organizasyon için teşekkür ediyorum. İyi ki haber vermiş:)
Çoğunuzun Seksenler dizisinden tanıdığı Ayşe Tolga da bu derneğin başkanı.

Bugün pek çok şeyi öğrendim, hatırladım ve kendimde onayladım.

Derya Aksoy Kızıldağ'ın (http://tr.linkedin.com/in/deryakizildag) verdiği eğitime katılımcı olarak gelen annelerden bir kısmını zaten internet ortamında takip ediyordum. Onları canlı kanlı olarak karşımda görmek beni heyecanlandırdı. Beylikdüzü'nde bana komşu olan bir anne ve 1,5 yaşındaki güzel kızı ile de tanışma fırsatı buldum.

Bu arada katılımcılar arasında çok enerjik, canlı, katılımcı, güleç ve bir o kadar da güçlü bir kadın vardı. Dinamizmi dobralığı hoşuma gitti. 24-25 yaşlarında kız ve erkek çocukları olan bu anne, eğitime katılma amacını iyi bir anneanne, babaanne olabilmek olarak açıkladı. Takdire şayan bir davranış bence…  Anlattığı kadarı ile çocuklarını kendilerine yetebilecek şekilde yetiştirmiş olan bu hanım eminim iyi bir kayınvalide/büyükanne olacak. Serpil Berat Kubak (İSTESOB KADIN KURULU Başkan Vekili ESNAF KADININ ADINI ,BAŞARISINI DUYURMAK ,SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMEK VE YENİ PROJELERE İMZA ATMAK...TÜM TÜRKİYEDEKİ KADIN ESNAFIN SORUNUN GÜNDEME TAŞIMAK,SES GETİRMEK, Aynı zamanda Süsleme ve Promosyon dükkanı var: www.karen.s5.com )

Tansu Oskay takip ettiğim tweetlerinden sonra, bana doğru yaptığımı sandığım bir şeyi sorgulamamı sağlayarak yine gönlümü kazandı.
Parenting Coach,Psikolojik Danışman,Anne, HTHayat Aile Müdürü, Hürriyet Aile Uzmanı, STET gönüllüsü, tansuoskay.blogspot.com, 

İlkiz Özcan Sönmez zaten bildiğim diğer blogger anne:
Anneysen.com’da Anne Baba Okulum ve Alternatif Anne blog yazarıdır.
ACPI Sertifikalı Ebeveyn ve Aile Koçu Danışman Eğitmen

Diğer annelerin paylaşımları bana çok şey kattı. Hele de çocuğu benden büyük olan annelerin... Bluğ çağında neler yaşanabileceğine dair bir fikrim oldu. Şu an oğluma vermeye çalıştığım değerlerin ileride geçerliliğini yitirip yitirmeyeceğine dair senaryolar gördüm.

Geçen aylarda bir arkadaşım hamile olan kızkardeşi için birkaç kitap önerisi istemişti benden. Ben de doğum öncesi pek kitap okumadığımı, sonrasında ise sadece 1-2 kitap ile sınırlı kaldığımı söylemiştim. Çünkü ben blog ve site takip ederek yaşanmışlıklardan daha çok ders alıyorum. Daha gerçekçi ve uygulanabilir geliyor. Örneğin, bugün eğitim esnasında denk düşünce DeliAnne’nin bir yazısını paylaştım. http://deli-anne.com/?p=12070
Çünkü bu yazılar benim aklımda daha çok kalıyor. Tecrübe en değerli şey, teoridense pratik daha geçerli…

Bazı anneleri takip etmeye başladıktan sonra kendi anneliğimi sorgulamaya başladığım noktalarda, aslında iyi bir konumda olduğuma; çocuğumla “kaliteli zaman” geçirebildiğime ve bunun sadece eğlence, gıdıklama, yuvarlanma, mağazada trencilik oynama, fener alayına katılma bile olsa onunla paylaşımımı sağladığına ve ikimize de bir şeyler kattığına emin oldum.

Eşimin ne kadar iyi bir baba olduğunu, çocuğu ile hobilerini paylaşarak (tamirat, bateri vb.) onunla güzel bir paylaşımda bulunduğunu, iyi bir rol model olduğunu, arkadaş olurken babalık vasfını da yitirmediğini görerek tekrar şükrettim.





Çadırda büfecilik oynuyorlar

bana macundan krep yapıyorlar

Babamın bu yaştan sonra, torununun altını açmaya varıncaya dek oğlanın bakımını sağlayarak hem kendisine hem de oğlana iyilik yaptığını, aralarındaki diyaloğu sağlamlaştırdığını ve hiç bir şey için geç olmadığını hatırladım. 



Çocukken araba tuttuğu için evimizi okula yakın bir yere taşıyan ve sabah akşam beni okula yürüyerek bırakan ve alan ailemin ne kadar fedakar olduğunu, bana değer verdiklerini hissettirdiklerini hatırladım. Sevgi dolu bir ailede büyüdüğüm için şanslı olduğumu hatırladım.
anneannemin bu kahvaltı sofrasının lezzetini hiçbir 5 yıldızlı otelde bile bulamıyorum, burnumun direği sızlıyor. O zeytinin tadı, o kalın şokella bardaklarından çay bardaklarının hissi hiçbir yerde yok yok yok
Sabahları beni okula götürürken, benimle güle oynaya oyunlarla Ankara'nın soğuğunda kmlerce yürüyen babamın, yeri geldiğinde bond çantasını yere koyup üstüne oturarak buz tutmuş yokuşta benimle okula kadar kızak kaydığını hatırlayınca babamın ne kadar iyi bir baba olduğunu hatırladım.
babam beni 23 Nisan törenlerine götürmüştü; şimdi ben oğlumu Fener Alaylarına götürüyorum
Annemin doğruyu-yanlışı öğretmek için drama yöntemini kullanmasının (geçen ay oğluma paylaşmanın önemini öğretmek için benim yokluğumda parodi düzenlemişler) ne kadar yaratıcı ve işe yarar bir metod olduğunu hatırlayıp, çocukluğumda ona kayıtsız şartsız güvenip açılabilmemi sağladığı, beni her konuda bilgilendirdiği için ne kadar şanslı olduğumu hatırladım.
istediğim zaman doğumgünü vs kundak yapıp bebek gibi davranmama izin verirdi, şimdi oğlumla oynuyorlar
Oğluma hep ihmal ettiğim açık hava deneyimini/parka götürmeyi ertelememeye karar verdim.



Çok eğitici olduğu kadar eğlenceli bir gün geçirdim. Bunun için de uçuştan gelmesine ve hasta olmasına rağmen, oğluma bakarak beni özgür bırakan eşime teşekkür ederim.

Not: Oğlum sen kimin çocuğusun dediklerinde annenin, babanın, Duman'ın diyor:) Duman da bizim ailenin 4. ferdi











8 yorum:

  1. Hayatına, bilhassa cocukluğuna gıptayla bakmaktan diğerlerine odaklanamadım. Ne mutlu sana ve senin çocuğuna. Çünkü o sıcaklık eminim ona da geçiyor bu vesileyle ki baba da sıcak ve ilgili ne mutlu.. Ama bunları söylerken şunu da düşünüyorum; demek ki layıkmışsın, maşallah ve ne mutlu tekrar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sanırım ben Allah'ın şanslı kullarındanım. 13 sene de tek çocuktum. Sonrasında da kardeş sevgisini tattım. Bu layık olmakla alakalı değil sanırım bana bu nimet verilmiş, şükrünü bilmek lazım ve bu eğitim de bunu bana tekrar hatırlattı.

      Sil
  2. Ben de geleneksel yöntemlerle modern bakışın harmanlanmasını seviyorum çocuk eğitiminde. Biraz anneanne/babaanneden, biraz teoriden, biraz bloglardan, üzerine de annelik sezgilerini ekle, harika bir karışım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de özellikle anneanne ve kendi anneannemin yöntemlerini kullanıyorum zaten:)))
      kitap en sonda geliyor benim için

      Sil
  3. Harika bir yazı olmuş Meliscim,ellerine,yüreğine sağlık..Çok güzel,keyifli bir çocukluk geçirmişsin,ne güzel..Ve anne-baba bakımından da anneanne-babanne bakımından da oğlun çok şanslıymış..Bu zamanda hepsini bir arada bulmak zor çünkü..
    Bu eğitimin tekrarı olur mu acaba,ben de katılmak isterdim doğrusu..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil