Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

13 Kasım 2012 Salı

Tıkalı burunlara çözümler

Çocukların tıkalı burunları her annenin kabusu.
Hatta şu ara TVde radyodaki Bruno adlı ürün bunu kullanarak şeker bir reklam hazırlamış. (http://www.youtube.com/watch?v=R96W0zIMGyQ) Onu denemedim bilmiyorum ama bir serum fizyolojik markası, serum fizyolojikler (tuzlu su) de burnun içindeki sümüğü yumuşatıp işe yarıyor.

Her anne gibi bebek doğmadan burun pompası almıştım bile.
Şu an oğlumun oyuncağı… Hiçbir işe yaramıyor paranızı sokağa atmayın. Bugüne dek ucu silikon olanının da sert olanının da adam gibi sümüğü emdiğini görmedim.

Onun yerine annenin emdiği bir düzenek olan bir ürün almıştım Migros’tan (daha sonra hiçbir yerde görmedim). Tekzen'de var diyor ama bilmiyorum (http://www.tekzen.com.tr/newsite/prd-845434-nosefrida_nasal_aspirator.aspx)
Ondan çok memnun kaldık. (Nose Frida)


Daha sonra da benzer ürün olan Otribebe’nin (http://www.otribebe.com.tr/otribebe-monodoz-nazal-aspirator-nedir.html) bir ürününü (nazal aspiratör) kullandık ve kullanıyoruz. O da çok başarılı. Bu ürünlerde anne çocuğun burnundaki sümüğü bir hortum vasıtası ile emiyor. Ama arada sünger tabaka olduğu için sümük ağzınıza yaklaşmıyor merak etmeyinJ




Üstelik bu ürünlerdeki yedek başlıklar bizim için yeterli oluyor. Dedikleri gibi gidip yeni başlık almıyorum. İçindeki süngeri çıkarıp süngeri ve uçları antibakteriyel sabun ve sıcak su ile yıkıyorum. Kumaş mendilleri kullandıkça atıyor muyduk sanki. Yıka yeter bence.

Bir de mucize ürün diye adlandırabileceğim bir ürün var: Sinus Rinse. (http://burunyikama.com.tr/index.php/home)

Bu yüzyılın buluşu bence. Bu kadar basit ama bu kadar etkili bir ürün hayatımda görmedim.
Seneler önce faranjit olduğumda KBB uzmanı Mustafa Bilazer (http://www.mustafabilazer.com/) önermişti.
Mustafa Bey artık Bahçelievler Aile Hastanesinde görev yapıyormuş ve SGK geçiyormuş.
http://www.ailehastanesi.com.tr/hekimler/
O kadar memnun kaldım ki firmaya teşekkür yazdım. Üstelik Türk malı.

Basit bir düzenek: Plastik bir şişe içinde plastik bir boru, ucu delik bir kapak. Kutu içerisinde de poşetler var. İşaretli yere kadar içme suyu doldurup içine bir poşet tozu döküyorsunuz. Sonra çalkalayıp lavabonun üstünde burnunuzun bir deliğine sıkıyorsunuz. O su basınçla neredeyse taaa beyninize kadarJ (yani tüm sinüslerinizi)(dalga geçiyom tabi) dolaşıp diğer burun deliğinizden çıkıyor. Mide bulandıracak belki; ama o iltihap solucan gibi diğer delikten sallanıp düşüyor. Sonra kaç saat rahat ediyorsunuz, hele de gece. Bu da videosu: http://www.youtube.com/watch?v=BbVTr0LAlYY
Yoksa o deniz suları vs hava cıva, içerideki iltihabı atmıyor.

Bu poşetlerin içeriği de serum fizyolojik bir nevi, serum fizyolojik sadece tuz ve su; bunda karbonat da var. O yüzden eczacı olan annemin çocukluğumuzdan beri bize boğaz gargarası vs olarak uyguladığı tarifle (2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat) karışım hazırlayıp kullandım poşetler bitince.

Bu ürünün bir de çocuk için pediatrik boyu var. 

Hem şişe küçük hem de kapağın deliği.  5 yaşından küçük çocuklarda ebeveyn kontrolünde kullanılabilir diyordu. Biz iki yaşında zorla da olsa uyguladık ve rahat ettik. Hele de gece uyumadan önce. Çünkü çocuklar burnunu sildirmek istemiyor, burun yara oluyor, nefes alamadıkça ağlıyor. Biz de oğlanı gaddarca gelecek belki; ama bir banyo havlusuna sarıp mumya gibi yüzükoyun lavabonun yanına yatırıyoruz. Bir elimle çenesini tutup kafasını kaldırıyor diğer elimle de pompayı burnuna dayayıp sıkıyorum. (eşim uçuşta değilse beraber; yoksa yalnız, o yüzden bu mumya metodunu ürettim). Evet ağlıyor, kızıyor; ama en az 3-4 saat rahat ediyor.

Bu arada buhar makinesi vs hediye gelmişti bir iki kez kullandık; bizde çok işe yaramadı (çünkü alerjik astım vs yok çok şükür) hala duruyor kutusunda. İsteyen varsa satışta bekliyor. (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bebek-saglik-hijyen-weewell-soguk-buhar-buhar-makinasi-gece-isigi-araba-adaptoru-55455360/detay/)
Onun yerine babamın çocukluğumuzda yaptığı Buğuseptil gayet başarılı. Koyduğunuz tasa yapılıp kalıyor o yüzden atmayı göze atacağınız bir tasa bir kapak koyup sıcak su koyun odaya hem mentol hem buhar vermiş oluyor.

Bir de size yine abuk gelecek bir yöntem. Benim burnum da oğlumun ki de çok kuru. KBB uzmanı bile demişti ne kadar kuru diye... O yüzden oğlumun sümükleri kapak gibi olup burnunu tıkıyor. Ben de onları cımbızla tutup çekiyorum. Bir ara kızıyordu, ben de şöyle bir oyun geliştirdim: “aaa sümüklerimi almışsın” deyip alıyorum, hayali olarak burnuma tıkıyorum; benim benim kavgası yapıyoruz şakadan, sonra “ver” diyor. Ben de hayali olarak ona fırlatıyorum o da yakalayıp burnuna geri koyuyorJ

Benden sadece tavsiye etmesi, metodları, ürünleri deneyin, umarım memnun kalırsınız.

9 yorum:

  1. sinüs rinse kiti ben de kendime kullanmış ve çok rahat etmiştim, paylaşımlar için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bile rahat ederken çocuklar için çok yararlı bence de

      Sil
  2. Cok yararli aciklamalar, tesekkürler!

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler..çok yardımcı oldunuz...CEREN...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba yazilarinizi yazali yillar olmus ama kizim 1.5 yasinda ve geriye akan bi akintisi oluyor tikaniyor burnumuz acilmiyor acaba bu sinis rinse fiskirtilonca kulklara zarar vermez mi ?tecrube daha onemli 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorumuz burun asiri tikali ise yapmayin demisti kulaklar nedeni ile

      Sil
    2. Doktorumuz burun asiri tikali ise yapmayin demisti kulaklar nedeni ile

      Sil