Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Tuvalet eğitimi - annelerin kabusu

Sonunda ben de bu konuda yazmak zorunda hissediyorum kendimi. Anneler sıkıntılarını paylaştıkça az da olsa rahatlıyorlar çünkü.
Ben size şöyle olmalı, böyle olmalı demeyeceğim. Bu bir tavsiye yazısı değil. Kader ortaklarımla paylaşım yazısı. Baştan uyarayım midesi hassas, çocuğu olmayanlar okumasın bol "çiş, kaka" lafı geçecek çünkü:)) İki, üç yaş civarı çocuğu olanlar için "merhaba" kadar doğal kelimeler bunlar.

Evet bizim çocukluğumuzda kağıt bezler olmadığı için ıslak kalıyor ve daha çabuk öğreniyormuşuz tuvalete yapmayı. Evet her çocuk farklı. Evet kızlar daha çabuk öğreniyor. Ama o devirde de bu devirde de bu iş anne için de çocuk için de zor.

Geçen yaz (2 yaşındayken) tuvalete oturttuğumda da yapıyordu ama söylemiyordu ve daha fazla uğraşamadım, belki tembelliğim tuttu, oğlum kreşe de gitmiyor ve bizim tuvalet işi bu yaza kaldı. Kimse askere bezle gitmiyor.

Ali Mert şimdi 3 yaşında. Aynen geçen seneki gibi oturtunca itirazsız yapıyor(du). Şimdi bazen bağırış çığırış gidiyoruz tuvalete. Ağlama krizlerine giriyor. Çünkü yapmak istemeyebiliyor.

Haziran ortasında 10 gün tatile gittik. Gündüz deniz/havuz kenarında bezi daha nadir taktık. Denize ya normal mayolarıyla ya da Rus arkadaşı gibi çıplak girdi. Havuza ise Huggies mayo bez ile. (hatta şu an Ali Mert bu bezin yarışmasında 6 kategoride yarışıyor, oylarınızı esirgemeyin: (https://www.facebook.com/HuggiesTurkiye/app_245408168905399?&app_data=%7Bcid%3A7424%7D)
Havuz öncesi mutlaka şişeye çişi yaptırıldı. Yüzmeyi çok sevdiği için "sonra yüzemezsin, havuz pis olur" diyerek çiş yapmasını sağladık. Erkek çocuklarının tek kolaylığı pet şişe olayı. 2 kez kaka kazamız oldu tabi; ama Allah'tan su içinde değil.


Çevre baskısı başladı tabi çoktan: tanıdık tanımadık herkes "aaa hala bez mi" nidalarına başladı, anneanne tam gaz destek, bana "üşenme, az evde otur öğret" vs. "Anneniz tuvalet eğitimine hazır mı?" diyen Blogcuanne Elif'i alnından öpüyorum: http://blogcuanne.com/2012/06/25/anneniz-tuvalet-egitimine-hazir-mi/

Eve dönünce daha bir ağırlıkla işin üstüne gittik, daha çok külot giydirdik bez yerine. Bloglarda okuyup halıları da kaldırdım kazaya tedbir olarak. Sitenin havuzunda da mayo bez ve mayo kullandık ve hiç kaza yaşamadık.

Ama evde kazanın bini bir para: Şu ara sürekli yer siliyor ve külot yıkıyorum; sanki 70li yıllara geri döndüm. Parka inip kaka yüzünden minik geyşa adımları ile eve döndüğümüz çok oluyor. Hareket ettikçe bağırsaklar daha çok çalışıyor herhalde.
Yere yaptığında ciddi anlamda kızmadık, panik yapmadık, üzülme dedik ama uyardık, hatırlattık.
Ama yine de balık hafıza devreye giriyor ve ya oyuna dalıp kaçıyor, ya da bin kere sormamıza rağmen, tuvalete götürmek isterken akabinde yere yapıveriyor.

Kaka olayı ise ayrı dert çünkü: Oğlumuz çişine de "tata yaptım" diyor. Bazı çocuklar gibi günde 1 kez değil yedikçe yapabiliyor. Bu da sürekli kakalı maceralara sebep oluyor: külota yapılan, çıkarırken kazara yere düşenler vs. Domestos ve sprey temizleyici, kağıt havlu, bez, mikrofiber paspas vs. elimde sürekli temizlik halindeyiz.
Bu arada annem söylemişti ve işe yarıyor: çamaşırdaki meyve, kaka vs gibi lekeleri beyaz kalıp sabun iyi çıkarıyor. Domestos öncesi devrin çözümü.

Dışarıda da ayrı dert: Pek çok yerde (%90) çocuklara uygun boyda tuvalet veya lavabo yok. 
Fethiye/Çalış Malhun Otel bunu düşünmüş:)
Hadi evde tuvalet adaptörün var, lavabo önünde taburen var da dışarıda bunlar kabus sebebi. Çocuk lavaboya yetişmek için yapışıyor pis yerlere. Çocukken annem tarafından mendille kapılar tutulurdu, lavabo muslukları önce sabunlanırdı (o zaman berbattı umumi tuvaletler). Pis diye tuvaletini yapamayan bir anne çocuğunu da bu mikroplu ortama yapıştırmak istemiyor haliyle. Yeme konusunda hijyen takıntım yok; ama tuvaletten iğreniyorum; çünkü insan gibi kullanmıyor millet.
İstanbul Forum'da annenin çocuğu ile birlikte tuvaletini yapabileceği aile tuvaletleri var. Çocuk için de küçük boy. Ben eğer çocuk arabasında uyuyorsa, AVMlerde yeri geldiğinde kapıyı aralık/açık bırakıyor, arabanın tekerlerini içeri alıyorum vs. Çocuğum kaçırılacağına, zarar göreceğine bana ayıp olsun...

Seyyar tuvalet kullanan anneler de gördüm; ama o da yere o kadar yakın ki çocuğun bacakları yerlere yapışıyor. Tuvalete adaptör olarak koysanız milletin çiş sıçratıp silmediği porselene değecek bacakları. E-bebek'te Potette marka da var, Mothercare de. Normal oturma kağıdı almalı olmazsa. Siz ne yapıyorsunuz?

 
Daha önce de dediğim gibi erkek çocuk şişe kullanma açısından kolay; ama yaptırırken sizi ve etrafı sulamaması için bir yandan çocuğa destek olurken, bir yandan da çocuğu tuvalete düşürmemek için (adaptör yoksa) uğraşıyorsunuz. Ahtapot olmak lazım, en azından 3 el iyi olur. Hele de benim gibi bel ve boyun fıtığınız varsa, dizinizde kireçlenme varsa, iki büklüm kalabiliyorsuuz. Ben tabure çekip oturuyorum karşısına.
Ikea (kısasından da var ama boyu yetmiyor) El yıkamak için olan bu tabureler aynı zamanda benim oturmam için
diğer taburemiz
Bir de iğrenmesi var oğlumun: poposuna yapışmış kakadan iğrenip söylemiyor; ama bazen tuvalette pis deyip öğürüyor.
Bir başka korkulu rüya ise: yolda gelirse ne yaparım, hele de benim gibi TEM kullanan bir anne iseniz. Henüz bezsiz yola çıkmadık. Buna rağmen, geçen gün Avcılar trafiğinden kaçmak için E-5ten içeri kaçtığımızda ara sokakta çişi geldi ve bezine yapmak istemedi. Eşim de arabada olduğu için daha kolay oldu. Hemen durduk şişeyi çıkardık ama daha yerleştiremeden benim gözüm, arabanın kapısı dahil sulandık. Haydi ıslak bezler, yedek kıyafetler...
Bu korkumla ilgili bir çözüm de Slingo Mom İrem'in yazısından geldi: Kullan at eldiven, hem de çantada yer kaplamaz. http://www.slingomom.com/anneolmak/anne-demek-cozum-ureten-demektir-hem-de-her-sartta/
Anneler MacGyver (genç nesil bilmez: Silah kullanmayı sevmeyen MacGyver, fizik ve kimya bilgilerini kullanarak çevresinde bulduğu araç gereçlerden silah, bomba vs. yaparak düşmanlarının elinden kurtulacaktır. Sakızdan bomba yapan bir adam yani, http://tr.wikipedia.org/wiki/MacGyvergibi ama babalara göre sokağa yaptırırsın olur biter.

Her tür teşvik de var: ona özel mavi köpüklü sabun, Sünger Boblu tuvalet kağıdı, tuvalet kokusuna basmasına izin, 3 değişik lazımlık, bir tuvalet adaptörü, Şimşek MacQueenli külotlar. Cildi çok hassas, hemen kızarıyor ve acıdı diyor. Tuvalete kadar yarışıyoruz kim önce kapıyı açacak diye. Anneannemiz kaka tuvalete yapılırsa "beni arayıp sürpriz deyin, ben de sürpriz oyuncak alacağım" dedi.


Bu ikna turlarımızın arasında Pepee'nin (ki her bölümünü, mantığını her zaman sevmesem de) kardeşinin çişini söylediği bölüme denk geldik. "Çişler tuvalete, kakalar tuvalete, artık kimse yapmayacak altındaki beze" şarkısı eşliğinde bu bölümü seyrettik ve tuvalete direnirken ikna oldu.

Günde milyon kere "çişin var mı" diye sorduğumu söylememe gerek yok sanırım. İlk başta 15 dk, sonra 45 dk ara ile tuvalete götürdüm zorla; çünkü bizde geldi muhabbeti yok. Yeni yeni "oo oooh" lafının üstüne ya azıcık kaçmış oluyor, ya da iş işten geçmiş oluyor.

Az evvel bu yazıyı yazarken yanıma gelen oğluma rutin "çiş var mı" diye sorunca evet, elbette dedi ve tuvalete gidince kazara kakasını da yapıverdi (bugün 3. tur olunca beklenmedik bir olaydı). Bende bir sevinç ki sormayın, sanki altın buldum. Temizlenip, paklanıp anneanneye ve uçuşa giden babaya müjde verdik; şimdi de anneanneden sürpriz hediyemizi bekliyoruz. Umarım daimi olur.

Geceleri henüz bez bağlıyoruz, bir de araba ile dışarı çıkarken. Daha katedilmesi gereken çok yol var önümüzde. Her tür önerinizi, yorumunuzu, sevincimizi paylaşmanızı;) bekliyorum.

Not: Disney tuvalet adaptörü en çok işe yarayan aparatımız. Lazımlıktan çok onu tercih ediyor. Anneannede bir tane adaptör var ama küçük ve kayıyor. Disney daha büyük ve silikonlu, kayma yapmıyor. Cicili bicili müzikli lazımlıklardan almadım çünkü hepsine acıdı diyor, bu sefer en az 50 tl verdiğim ürün elimde patlayacak ve olur da kaka yaparsa içine müzik sensörü metaller de kaka olacak, kolayca temizlenecek ürünler tercih sebebim. 
Arkadaşımdaki kendinden merdivenli Litaf da güzel, katlanınca lazımlık da oluyor. Biraz pahalı ama pratik. Çocuk kendi kendine nasıl tırmanıp oturacak da ayrı sorun çünkü.

Bir de içi havlulu külotların paçalarından sızıyor ve dışı naylon diye terletiyor, çok da pratik değil.
Tam bu yazıyı yazacakken başka bir blog annesi bunu yazdı: http://ardaninannesi.blogspot.com/2012/07/cisimiz-tuvaletteymis.html?showComment=1342016723290#c6193789245329681091

 


20 yorum:

  1. Canim ben oglumu 21 Aylikken alistirmistim.ama kizimda bu surec cok daha uzun oldu.21-22 aylikken tam alistigini dusunmusken hop hersey basa donuverdi.hic bir sekilde tuvalete yspmadi 6 ay kadar neredeyse...ama bu sure tahmin edersin ki benim icin kabustu.buldugu her koseye her delige kaka ve cis yapti ve ben gerisin geriye altini bagladim.ve aylarca bir daha sormadim ta ki unuttugundan emin olana kadar...sonra yeni bastan balonlarla basladim calismalara.banyonun tavanina ucan balonlari dizdim ve her cis veya kaka yaptiginda bu balonlardan verdim.3-4 gun icinde hem gece hem gunduz olayimiz birden bitmis oldu.ama biz bu arada 3 yasida gecmistik tabii ki:))sonucta alti bezli okula giden cocuk yok.elbette alisacaklar ama kendilerini hazir hissetmeleri de onemli bence.Kolay gelsin Arkadasim,en kisa surede umatim oglusunla beraber bunu basarmis olursunuz.sevgiletimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balon fikri çok keyifli ve yaratıcıymış:))) Bu yazıdan sonra kaç kez yer sildim koltuk sildim bilsen

      Sil
  2. bebeklerin altlarını banyoda değiştirdiğiniz zaman , tuvaletini orada yapması gerektiğini daha çabuk kavrıyorlarmış, ben tesadüfen hep banyoda değiştirdim, şu anda henüz 19 aylık olmasına rağmen tuvalete oturup çiş geeel , çiş geel diye bağırıp çişini yapmaya çalışıyor, :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. banyoda yatırıp değiştirmek zor nasıl yaptın helal

      Sil
  3. Bizim dr muzda zorlamayın dedi..Oğlum henüz 23 aylık..Yaza başlarsın ama direkt normal külot giysin annesi dedi:)))Bakalım:))

    YanıtlaSil
  4. Aslında lağızımlığı banyoda:) Biz wc yi kullanırken,o da otruyor ama ne yalan söyleyeyim ben de acele etmek istemiyorum teyzesi:))Az temebblik durumu m var ne:)?

    YanıtlaSil
  5. Benim bıdığım 17 aylık ..annem bakıyor.. anneme kalsa hemen öğretelim öğrensin deyip duruyor ama bence çok küçük..bu konuda baskının çok zararlı olduğunu okudum..bakalım neler yaşayacağız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baskı yapmadan ama denemek yararlı olabilir özendirerek
      deneme yanılma metodu
      hele yazın daha kolay

      Sil
  6. Ben tuvalet eğitimi konusunda biraz anneannelerimizin tarzını destekliyorum. doğal süreç; altından bezini alırsın, bir kaç defa üstüne başına çişini kakasını yapar, sonra da bırakır. Biz kızımla da oğlumla da bu şekilde çıktık bezden. Her ikisinin de bezini çıkarttım ve artık külot giydikleri için çiş ve kaka yaparlarsa bacaklarından akıp gideceğini ve bundan hiç hoşlanmayacaklarını söyledim. Tabii ki 2-3 gün boyunca bu anlattığımı bolca tecrübe ettiler. Her defasında onlara "eee napalım külot giyince böyle olur, yapcak bişey yok" diyordum. Kızıp, bağırıp üstlerinde her hangi bir baskı kurmadım ama asla ve asla tekrar bez bağlamadım. Her ikisi de 4. günden sonra gece ve gündüz olmak üzere çıktı bezden. arada kazalar olmuyor mu? oluyor elbette ama olur o kadar :)
    Ha bir de, onlara çok güzel külotlar aldım üzerinde minik hayvanlar filan olan. Her çiş yaptıklarında "aaa gördünüz mü minik kedi çok fena ıslandı bak çok yazık, bundan hiç hoşlanmamıştır şimdi" diyordum biraz da kediyi köpeği kuru tutmanın derdine 10 dakika arayla tuvalete gidiyorlardı.

    YanıtlaSil
  7. ay ben yeni baslicam oglum 2 yasina girdi 25 aylik sayilirizz evde denemeler yapiyoruz bezi cikarip cis tualete gitmeler benim yanima gelip ee ihh deyip ama kendi cisini yapmadan iceri girdiginde haliya isemesi gibi lazimlik almayi dusunuyorumm ama karar veremedimm

    YanıtlaSil
  8. Allah yardımcın olsun kardeş bende yeni başlıcam biraz endişeliyim

    YanıtlaSil
  9. Benim oğlum daha iki yaşına girmedi ama kavrayabilir inşallah yani öyle ümit ediyorum

    YanıtlaSil
  10. Bende alistirma kilodu ile basladim bugun ucuncu gun tik yok of offf

    YanıtlaSil
  11. Kizim 20 aylik 3. Gunumz 7 hafta once bezi hep kuruydu alistirmaya basladm gunduz cok skintili bugun biras dha iydi 45 dkka aralikla goturuyorm ama yapitiktan sonra ciiss dyo

    YanıtlaSil
  12. Kizim 20 aylik 1 hafta once geceleri bezin temz oldgunu farkettm bide islak kalinca rahstsiz oluyo degis dye bezi cikardm bgn 3. Gnmzdu 2 gun cok zordu neredeyse batmisti heryer bugun biras dha iyiydi 45 araliklarla goturunce yapio

    YanıtlaSil
  13. Ama demiyo malesef yapinca ciis dyo

    YanıtlaSil