Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

7 Ağustos 2012 Salı

Güllaç sevmeyene nasıl sevdirilir

Ramazan bitmeden bu yazıyı yetiştirmem gerek diye düşündüm. Çünkü güllaç geleneksel ramazan tatlısı.  (Bu arada güllaç yaprakları kuru halde 1 sene bile bayatlamadan dayanıyor, ne bozuluyor ne böcekleniyor, alın evinizin bir köşesine koyun)
Ben nişanlanana kadar güllaç yemezdim. Kayınvalidemin yaptığı tarçınlı cevizli güllaç diğerlerinden daha başkaydı ve bunu sevdim. Çünkü gülsulu değildi, aşırı tatlı veya tatsız değildi. Diğer güllaçlar her katında malzeme olmadığı için midir nedir, kağıt yiyormuşum hissi veriyor bana. Bu yüzden de kendi güllacımı tercih ediyorum.
Hatta benim gibi güllaç karşıtı insanlar misafirliğe gelirse, “bir tat;  beğenmiyorsan beğenme”  diyorum; çoğu da beğeniyor.
İşte bizim ailenin güllaç tarifi, en azından benim yapış şeklim:
1 lt kadar sütü tencere koyup kendi ağız lezzetime göre bilmem kaç kaşık şeker koyuyorum. Kaynatıyorum (ya da içinde şeker eriyecek kadar ısıtıyorum).
Sabırlı bir günümdeysem yaprakları eritmeyecek kadar ılınmasını bekliyorum.
Bir başka kapta veya rondoda ceviz kırıp ve tarçınla karıştırıyorum.
Bir borcamın, tepsinin vs büyükçe bir çanağın içine güllaç yapraklarını kırıp kırıp yaprak yaprak döşüyorum.
Her yaprağın üstüne süt döküp yumuşatıyor, üstüne de ceviz ve tarçınlı karışımdan serpiyorum.
Borcamın tepesine kadar ya da süt bitinceye kadar bunu tekrar ediyorum. En üst yaprağın üstü de bol cevizli olacak unutmayın.
Her!!! yaprak bol malzemeli olduğu için kağıt destesi yiyor gibi olmuyorsunuz.
Belki biraz daha sulu oluyor diğer güllaça göre; ama zaten sütü emiyor yapraklar. Emerse az daha şekerli süt ilave ediverin.
Bu sene bir de toz tatlandırıcı ve diyet süt ile deneyeceğim. Sadece nişasta kalıyor kalorili…
Afiyet olsun.
kayınvalidemin en son yaptığı güllaç

kağıt gibi sokak güllacı



18 yorum:

  1. selamiçeşmedeyken habire yapıp yerdik, favori güllacım seninki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı yazarken sen aklıma geldin zaten. Bu sene yapamadık.

      Sil
  2. Gullac benim favori tatlim.Hem cok hafif hem kalsiyum deposu.Hic tarcinli denememistim.Siparis verdim baska bir sehirde ki Turk marketine , gelsin bir de sizin tarifle deneyecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haydi bakalım inallah beğenirsiniz. Çok sevmiyorsanız tarçını çok kaçırmayın ama cevizi bol tutuun

      Sil
  3. Ayyy güllaç sevilmez mii bayılırım :) Bir tepsi olsa yerim valla canım istedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güllü ve kağıt gibi olanını sevemedim bir türlü

      Sil
  4. eşimle güllaç yapmayı düşünüyorduk yazı çok güzel olmuş bunun üstüne =) bende beklerim bloğuma http://kozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoktan ziyaret ettim bile sizi
      afiyet olsun

      Sil
  5. güzel bir yazı olmuş teşekkürler.


    http://microsoftteknolojileri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  6. Ramazanda mutlaka ben de bu şekilde hazırlayacağım.. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Güllaç sevmeyen var mıdır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senelerce yemedim ve benim gibi sevmeyenler var

      Sil
  8. ben sevmiyorum maalesef tadı kağıt gibi geliyor bana çok kızacak herkes ama yapacak bir şey yok :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın ben de kağıt gibi düşünürdüm: Diğer güllaçlar her katında malzeme olmadığı için midir nedir, kağıt yiyormuşum hissi veriyor bana

      Bir de böyle dene evde

      Sil