Ramazan bitmeden bu yazıyı yetiştirmem gerek diye düşündüm.
Çünkü güllaç geleneksel ramazan tatlısı. (Bu arada güllaç yaprakları kuru halde 1 sene
bile bayatlamadan dayanıyor, ne bozuluyor ne böcekleniyor, alın evinizin bir
köşesine koyun)
Ben nişanlanana kadar güllaç yemezdim. Kayınvalidemin
yaptığı tarçınlı cevizli güllaç diğerlerinden daha başkaydı ve bunu sevdim.
Çünkü gülsulu değildi, aşırı tatlı veya tatsız değildi. Diğer güllaçlar her
katında malzeme olmadığı için midir nedir, kağıt yiyormuşum hissi veriyor bana.
Bu yüzden de kendi güllacımı tercih ediyorum.
Hatta benim gibi güllaç karşıtı insanlar misafirliğe gelirse,
“bir tat; beğenmiyorsan beğenme” diyorum; çoğu da beğeniyor.
İşte bizim ailenin güllaç tarifi, en azından benim yapış
şeklim:
1 lt kadar sütü tencere koyup kendi ağız lezzetime göre
bilmem kaç kaşık şeker koyuyorum. Kaynatıyorum (ya da içinde şeker eriyecek
kadar ısıtıyorum).
Sabırlı bir günümdeysem yaprakları eritmeyecek kadar ılınmasını
bekliyorum.
Bir başka kapta veya rondoda ceviz kırıp ve tarçınla
karıştırıyorum.
Bir borcamın, tepsinin vs büyükçe bir çanağın içine güllaç
yapraklarını kırıp kırıp yaprak yaprak döşüyorum.
Her yaprağın üstüne süt döküp yumuşatıyor, üstüne de ceviz
ve tarçınlı karışımdan serpiyorum.
Borcamın tepesine kadar ya da süt bitinceye kadar bunu
tekrar ediyorum. En üst yaprağın üstü de bol cevizli olacak unutmayın.
Her!!! yaprak bol malzemeli olduğu için kağıt destesi yiyor
gibi olmuyorsunuz.
Belki biraz daha sulu oluyor diğer güllaça göre; ama zaten
sütü emiyor yapraklar. Emerse az daha şekerli süt ilave ediverin.
Bu sene bir de toz tatlandırıcı ve diyet süt ile
deneyeceğim. Sadece nişasta kalıyor kalorili…
Afiyet olsun.
kayınvalidemin en son yaptığı güllaç
kağıt gibi sokak güllacı
selamiçeşmedeyken habire yapıp yerdik, favori güllacım seninki :)
YanıtlaSilYazıyı yazarken sen aklıma geldin zaten. Bu sene yapamadık.
SilGullac benim favori tatlim.Hem cok hafif hem kalsiyum deposu.Hic tarcinli denememistim.Siparis verdim baska bir sehirde ki Turk marketine , gelsin bir de sizin tarifle deneyecegim.
YanıtlaSilHaydi bakalım inallah beğenirsiniz. Çok sevmiyorsanız tarçını çok kaçırmayın ama cevizi bol tutuun
SilAyyy güllaç sevilmez mii bayılırım :) Bir tepsi olsa yerim valla canım istedi :)
YanıtlaSilgüllü ve kağıt gibi olanını sevemedim bir türlü
Sileşimle güllaç yapmayı düşünüyorduk yazı çok güzel olmuş bunun üstüne =) bende beklerim bloğuma http://kozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilçoktan ziyaret ettim bile sizi
Silafiyet olsun
güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
YanıtlaSilhttp://microsoftteknolojileri.blogspot.com.tr/
afiyet olsun
SilRamazanda mutlaka ben de bu şekilde hazırlayacağım.. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilbeğenirsen yaz bana:) afiyet olsun
SilGüllaç sevmeyen var mıdır acaba?
YanıtlaSilsenelerce yemedim ve benim gibi sevmeyenler var
SilEn sevdiğim tatlı (:
YanıtlaSilafiyet olsun
Silben sevmiyorum maalesef tadı kağıt gibi geliyor bana çok kızacak herkes ama yapacak bir şey yok :-((
YanıtlaSilhaklısın ben de kağıt gibi düşünürdüm: Diğer güllaçlar her katında malzeme olmadığı için midir nedir, kağıt yiyormuşum hissi veriyor bana
SilBir de böyle dene evde