Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

5 Eylül 2012 Çarşamba

Temizlik yaparken en pratik bulduğum araç gereçler

Kaç senedir evimizin bir ferdi gibi (kedimizin, oğlumuzun sevgilisi) haftada bir gelen Semihamız çocuğunun rahatsızlığı nedeni ile bizi bir süreliğine (inşallah tez zamanda döner) bırakınca iş başa, yani bendenize düştü. 

Normalde "Her gün harıl harıl temizlik benim vaktimden daha kıymetli değil, ayıplayacak varsa buyursun ayıplasın" fikrindeyimdir. Zaten senelerce çalışıyordum. Şimdi de gençliğimdeki kadar enerjik ve sağlıklı sayılmam. 
Birini ayarlama süresince önce ben yapmaya başladım ve işin komiği Stepford Wives filmindeki kadınlar gibi olmaya başladım. 
Seyretmeyen varsa mutlaka seyretsin derim: Nicole Kidman, Bette Midler, Glenn Close, Christopher Walken, Matthew Broderick harika ekip
http://www.imdb.com/title/tt0327162/

Hatta şaka gibi daha bugün Stepford kadınına dönüşüyorum demiştim ki akşam televizyonda bu filme denk geldim.
Zaten 1950 kıyafetlerine, kadın gibi kadınlara bayılırım.

Kırmızı ojelerimi de sürüp kocamı karşıladım:)) çayını koydum. Kokoşşşş (ama ben size demiştim İzmirliyim kokoşum diye di mi ama (http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/06/krmz-ojeli-kokos-anne-ve-kolayca-silmek.html)

Bugün elimde diş fırçası ile cam balkonun raylarındaki tozları temizlerken buldum kendimi;))) huoooppp noluyo yahu dedim bir an; ama kendimi durduramadım.
Şunu söylemeliyim ki Allahtan hamarat bir kadın değilim; çünkü çocuğa vakit ayırmak imkansız, ihmal kaçınılmaz.
Bilgisayar başındayken bile oğlumla iletişim halindeyken, temizlik yaparken kendimi daha çok işe kaptırdığımı hissettim.
Gerçi oğlum toz almama, evi toplamama yardım etti. Hatta küçük yaşlarından beri çamaşır makinesini boşaltmak, kurutma makinesini boşaltmak ve doldurmak onun görevi;))) Sorumluluk almak hoşuna gidiyor. Erkek çocuk yetiştirmek paşa yetiştirmek değil bence. Kendi kendine yetebilmeyi öğrenmeli yaşına uygun olarak. Elimden geleni yapıyorum.

Beli ve boynunda fıtık olan, dizlerinde sorun olan biri olarak ne kadar pratik temizlik yapabilirsem o kadar iyi. Bu yüzden bunu sağlayan araç gereçlerimi sizinle de paylaşmak istedim. Belki hepsi sizde var ama olsun:)

Birincisi size daha önceki yazımda detaylı anlattığım süpürgem (http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/06/rowenta-guclu-ama-en-sessiz-supurge.html)
Toz fırçası sayesinde toz almak için beze ihtiyaç kalmıyor. Hem de tozları etrafa yaymak yerine emdirdiğiniz için toz alınan yerin tozsuz kalma ömrü daha uzun oluyor.

İkincisi ise 2-3 sene önce arkadaşım Gülşah'ın tavsiyesi üzerine alıp çok severek kullandığım Scotchbrite mikrofiber yer paspası.
Viledaları oldum olası pek sevemedim: saçaklarına çer çöp dolanıyor, sulu bırakıyor.

Sitesinde şu tür bir açıklama var:

"Scotch-Brite™ Mikrofiber Yer Temizlik Sistemi: Akıllı Kadınlar için Temizlik artık çocuk oyuncağı
Scotch-Brite™ Silsüpür 360 derece dönebilen paspas başlığı ve hafif yapısı ile ulaşılması zor dip köşelere yormadan kolaylıkla ulaşır. Yüzeye sürtünerek yarattığı statik elektrik ile tozu, saçı, tüyü her türlü zeminde kolaylıkla yakalar. Bir kere kullandıktan sonra asla vazgeçemeyeceksiniz."

Bu ürünü neden seviyorum: 

  • 360 derece döndüğü için en olmadık yerlere kolayca giriyor. 
  • Sadece su ile (deterjansız bile) temizliyor. Temizlemesi kolay, su ile lavaboda yıka, işin bitince istersen makineye at yıka.
  • ince olduğu için yatak altı gibi yerleri temizlemek çok kolaylaşıyor.
  • Sulu bırakmadığı için hemen kuruyor yerler. Salonun bir ucundan başlayıp öbür ucuna ulaştığınızda kurumuş bile oluyor.


Bunun Vileda versiyonunu da aldım o kadar sevmedim: daha sert bir bezi var daha uzun yüzeyli 




Ama en büyük bomba 2015 yılında tesadüfen aldığım 

SCOTCH BRITE CIRT CIRT MİKROFİBER YER TEMİZLİK SİSTEMİ



hani Migros sanalmarketten sipariş verirken sonunda bunu da indirimli almak ister misiniz deniyor ya..
İşte o fırsatlardan iki tane aldım biri yazlığa biri anneme... Üstelik 30 TLlik ürünü 7,5 TLye
Annem bayıldı çok hafif ve pratik diyor: cam bile siliyormuş, komşularına öneriyor
Eskisinin mekanizması kadının elinde kırılmış ben de cırt cırtlı olandan bir tane de İstanbul'aki evime alacağım. Yine kadın sorunu ve temizlik başa kaldı:)


Ikea'dan aldığım mikrofiber toz fırçası:
Lödder model toz alma sopasının her yanı mikrofiber tüylerle kaplı. Çok güzel alıyor, bazen çırpıyorum bazen süpürgeye emdiriyorum. Hatta sonunda üst kısım çıkıp yıkanabiliyor da..
İstediğin noktadan bükebildiğin için de yüksek yerlerin tozunu almak kolaylaşıyor. TVlere zarar vermiyor çizmiyor.


Bunu da yeni ekledim (Eylül 2012) ürünlerime: http://www.yakaladinyakaladin.com/wash-mitt-microfiber-temizlik-eldiveni.html
6 TL
Üçüncüsü:
Bu hafta aldığım Scotchbrite sünger paspas

Sitesindeki açıklaması:
Saçı tozu kiri pratik paspasın oluklarına hapsedin!
Scotch-Brite™ Pratik Paspas ile temizlik çok rahat. Süper emicidir. Islak yüzeyleri hızla siler, kurular ve temizler. Oluklu sünger ucu, tozu, kiri, saçları kolaylıkla toplar. Her tür zeminde (parke, seramik, marley v.b.) mükemmel sonuç verir. El değmeden kolayca sıkılır. Artık yorulmak yok; pratik paspas var!
- Kolay sıkılabilir yer temizlik sistemi.
- Her türlü sert zeminde (Parke, seramik, marley..vs.) ıslak ya da nemli güvenli kullanılır.
- Özel selülozik süngeri bakterilere karşı korunmuştur.
- Metal aksamı bulunmadığından paslanmaz. Dayanıklıdır.
- Ergonomik tasarımı ile kolay kullanılır.
- Yedek paspas ayrıca satılmaktadır. Yedek paspası takmak için paspasın klipslerini açıp paspası çıkarttıktan sonra yeni paspası takıp klipsleri kapatınız.
- Paspas özel sıkma sistemi ile el değdirmeden kolayca sıkılır. Paspası sıkmak için; bir elinizle paspası yeşil tutma yerinden tuttuktan sonra diğer elinizle sopayı kendinize doğru çekiniz.
- Küçük boyuttaki paspası temizlik kovalarının içine girebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu üründen de memnun kaldım. 
Eski Vileda kovama sığıyor. Sapı kısaltılabiliyor. 
Ama mikrofiber daha hızlı kurutuyor ama bunu da sök tak yapmadan sıkabiliyorsunuz. Güzel siliyor. Ama 360 derece dönmüyor, her yere girmiyor.İleri geri hareket ediyor. Ama daha güçlü silebiliyorsunuz. Saçaklılardan iyi.

Vileda marka olanı ortadan ikiye katlanarak sıkılıyor. Kullanan varsa memnuniyet derecesini yazsın lütfen.



  

Laminant veya lamine her neyse temizliği için Bingo yüzey temizleyici veya sıvı arap sabunu kullanıyorum.

Banyo, koridor vs. fayanslarda ya aynı deterjanı-arap sabununu ya da domestos çamaşır suyunu kullanıyorum. Kulakları çınlasın Semiha fayansları domestosla fırçalayarak temizlerdi. Derzler de pırıl pırıl oluyor. Ama zamanla biraz derzleri yiyor ona göre...

www.bitenekadar.com
'dan şu ürünü almıştım. 
http://www.bitenekadar.com/180-derece-mikrofiber-cam-silme-mopu-33911-firsat-urun
Semiha 15.kattan uçacak diye ödüm kopuyordu. Kullanmak bana kısmet oldu.  Balkonda denedim ama çok faal kullanmadım. Ne de olsa temizlik benim hayatımdan daha kıymetli değil. Varsın üst kısımlar dalgalı kalsın

Daha ütüler var en çok onda arıyorum Semiha'yı çünkü belim problem. Allah'tan kg verince daha iyiyim. Göreceğiz...

Şimdilik bu kadar...

23 yorum:

  1. yerleri eğilerek şöööyle kıyı köşe silmek hiiç bana göre de değil..bel problemi bende de var o yüzden ben bu yeiş scotchbrite yi ve viledayı da kullandım..ama tavsiyem vileda ikiye katlanan..hem fırçasının ucu daha çabuk islanıyor..2 kere tam ıslanmadığından koptu fırça..bunda öyle sorunda olmadı..hemde diğeri kadar çabuk yıpranmadı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay Allah ben önce Vileda olanı almıştım. Sonra Real'de Scotchbrite'ı çoook daha ucuza bulunca iade edip onu aldım. Bir de ikiye tam katlanabiliyor mu anlaşılmıyordu, kilitliydi paketler, deneme şansım yoktu, çok şüpheli geldi. Keşke onu alsaymışım. Bu eskiyince onu denerim bir de.
      Ama benim favorim mikrofiber olan. O kadar hızla silip bitiriyorsunuz ki işinizi. Hem de kuru oluyor, sırılsıklam olmuyor

      Sil
  2. yandan ortaya doğru sıkılan çok daha kuru oluyor.markası vileda deil ama sizdekinden daha güzel.bence tabi ki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda da tekrar yorum yazdım. Keşke diğerini alsaymışım o zaman, neyse bir daha ki sefere

      Sil
  3. Ben buharlı paspas kullanıyorum Kaercher marka bence hem çok rahat hemde daha hijyen biraz maliyetli ama uzun vadede daha karlı tavsiye ederim özellikle birkaç işi birden yapabiliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha önce H2O mop buharlı cihazdan almıştım. Basit versiyonundan. Şimdi ikiye ayrılabilenler de çıktı (http://www.topshop.com.tr/h2o_mop_x5_buharli_temizleyici_paspas-214302-mm.html)
      O zaman hamileydim ve böbrek hastası kedim yerlere çiş yapmaya başlamıştı. O amaçla almıştım. Güzel bir ürün ama benim evimin koridoru çok uzun ve kablo kısa olduğu için koridorun öbür ucu için tekrar fişe takmam gerekiyordu. O zaman da tekrar ısınıp buhar üretmesini beklemek zorunda kalıyordum. Aslında bir dkdan az bir sürede ısınıyor ama ben çok tezcanlı biri olduğum için ona bile üşeniyordum. Ben de anneme verdim. O severek kullanıyor.
      Kaercher daha kaliteli ve dolayısı ile pahalı bir marka ama verdiğiniz paraya değen bir temizlik yapması güzel.
      Sizin hangi model (sitesinde çok çeşit var da...)

      Sil
    2. Ben de sitenize göz attım. Çok sevdiğim asma yaprağının ne çok faydası varmış: Asma Yaprağının Faydaları: Vücuda kuvvet verir. İshali keser. Sarılığa karşı faydalıdır. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmelerde, varis ve hemoroitte faydalı olmasının yanında rahim kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca, gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirmekte etkilidir.

      Asma Nasıl Kullanılır? Asmanın meyvesi yaş ve kuru olarak tüketilir. Asma Yaprağı ise yemeklerde ve dolma yapımında kullanılır. Asma yaprağının tıbbi etkilerinden birisi de kanamayı durdurmaya yardımcı olmasıdır. Asma yaprağı kaynatılarak elde edilen su düzenli olarak içilmeye devam edilirse alkolü bırakmaya yardımcı olur.
      Çubuklarından çıkan sıvı egzamaya ve bağırsak kanamalarına iyi gelir. Bu sıvı aynı zamanda Avrupa’daki çift çiler tarafından göz damlası olarak da kullanılmıştır.
      Vücuttaki kanamayı durdurur.
      Sarılığa ve ishale şifa verir.
      Vücuda kuvvet ve rahatlık verir.
      Böbrek ve kalp rahatsızlıklarını giderir.
      İdrar arttırır.
      Yatıştırıcı olarak da kullanılır.

      Böbrek için benim blogumda da bir yazı paylaştım: http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/08/bobrek-tas-icin-bitkisel-kur.html

      Sil
    3. ÇOk memnun oldum takipteyim tşk

      Sil
    4. Kaercher hangi modeli kullanıyorsunuz

      Sil
  4. cillit bang köpük ürünü banyo temizliğini kısa sürede yapmak için denedim çok başarılı. tavsiye ederim hanımlar

    http://www.youtube.com/watch?v=9bKLc7En2E8

    YanıtlaSil
  5. belinde fıtık olan ve sık sık tutulan bir anne olarak tavsiyelerinizi deneyeceğim , bende beklerım bloguma , sevgıılerımle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeşil viledanın cırtcırtlı versiyonu çıktı annem çok memnun kendiminkini daha kullanmadım. onu da ekleyip güncelleyeceğim yazımı

      Sil
  6. gerçekten fikir sahibi oldum teşekkürler,
    bu sitede de bayağı güzel temizlik ile ilgili pratik ürünler var çok beğendim
    bence bir bakın :)

    http://www.indirimvekalite.com/pratik-urunler-tv-urunleri-k-7/ev-yasam-ve-bahce-k-10834/temizlik-urunleri-k-10851/

    YanıtlaSil
  7. bende faydalandım sitenizden ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi

    YanıtlaSil
  8. dün üstteki yeşil scoth brite cırcırlıdan aldım ama henüz kullanmadınm ıslanınca cırcırlarının yapışmadığını şikayet var comdan okudum iade edebilirim belki de yapışmıyor bu konuda 1 şikayetin dışında başka bir yorum göremedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski tip olanı iyi onun borusu da uzayıp kısalıyor ama yeni arada sünger olanlar yapışmıyor memnun değilim yeni versiyondan

      Sil
  9. Bu viledaların bir de buharlı elektrik süpürgesi olan başlığı var. hem sıcak buhar veriyor hem de bu sayede mikropları tamamen vileda ile almış oluyorsunuz. buhar ucundaki kumaştan çıkıyor. Tıpkı koltuk yıkama makinasına benziyor.

    YanıtlaSil