Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

7 Eylül 2012 Cuma

Tuvalet eğitimi: Sokaktaki son durum


Gelelim sokaktaki tuvalet maceralarımıza:
Bu kısım inanın daha zor ve sinir bozucu. Sinir bozan kısım çocuktan çok, çocuklara uygun olmayan tuvaletlerden kaynaklanıyor.

Önceleri arabaya binerken veya sokağa çıkarken bez bağlıyorduk. Güvenemiyordum yapmayacağına. Hele de TEM korkulu rüyamda. Benim gibi bu durumdan korkan Slingomom’ın bir yazısındaki eldiven fikri çok aklıma yatmıştı hatta.

Bir gün kısa mesafe gittiğimiz bir yere bezsiz gittik; başarılı olunca mesafeyi uzattık. AVMdeki ilk denememiz de başarılı olunca tamam oldu bu iş dedik. Yine de nadiren de olsa kazalar olabiliyor. O yüzden el çantamda 3 set şort ve külot taşıyorum. 2 bile yetmeyebiliyor. Bir de ıslak kıyafet konacak torba tabi.  Ellerini ve tuvaleti temizlemek için antibakteriyel ıslak mendil ve jel çantamın olmazsa olmazları. İstanbul’un tuvaletlerini temizlemekten bıktım.

Öncelikle erkek çocuğu olmanın iyi ve kötü yanları var. İyi yanı, şişeye yaptırabilmek… Bu yüzden pet şişeleri atmıyor biriktiriyoruz.  Bu şekilde pis klozetlerden uzak kalabiliyoruz. Her yerde (giyinme kabininde bile) tuvaletini yaptırabiliyoruz.

Bir ara ille de küçük çocuk tuvaletlerine oturma sevdası yüzünden şişeye yapmak istemiyordu. Şimdi tekrar alıştı.

AVMlerde mağazalardan fişek gibi çıkan ve “tut tut tut” diyerek koşan, kahkahalar atan bir kadınla, çocuk görürseniz o biziz. Ali  Mert bu oyunu çok seviyor. O kadar ki bazen mağazada sıkılınca çişim geldi diyor ve apar topar çıkıyoruz, halbuki sadece bana eziyet, elalemin tuvaletini temizleme seansı. O yüzden şimdi gerçekten mi diye soruyorum;) Mağazalarda kasaya sepet teslim edip tuvalete gidip geldiğimiz çoooook. Hatta geçen haftalarda yemeğimi aldım yere emanet edip gittim geldim.

Klozetlere gelince...
Dışarıda çok çeşit tuvalet var:
  • ·         Büyük tuvaletleri (pisssss)
  • ·         Üzerinde dönen torba mekanizmalı klozetler (nispeten daha pratik)
  • ·         Aile tuvaletleri (ya anne ve çocuk için iki boy klozet ve iki boy lavabo oluyor; ya da sadece puseti de sokabilecek büyüklükte olan sadece anneye hizmet eden genişçe tuvalet kabinleri.
  • ·         Çocuk tuvaletleri: Sadece çocuklara özel (hatta bazı yerlerde kız erkek ayrı dizayn edilmiş) küçük boy tuvaletler. (tek kabin değil, tamamı onlara ait)
  • ·         Büyük tuvaletinin içinde (alçaltılmış tuvalet ibaresi ile ayrılmış) tek bir kabin: içinde küçük tuvalet ve lavabo var.

Size bazı tuvaletlerin resimlerini son kısımda göstereceğim... (gezdikçe de resim ekleyeceğim bu yazıya)

Tuvaletlerin en büyük sorunu şu: çocuğu oturtunca şortu, külotu da klozetin ayağına sürünüyor. Çıkarsanız ayakkabılarına sürünüyor. Yerler çoğu zaman ıslak ve çamur veya çiş zaten. O yüzden önce klozeti ve ayağını dezenfekte etmek gerekiyor (olabildiğince). Biberon vs. konusunda hiç hijyen takıntısı olmayan ben, tuvaletlerden çok iğreniyorum. (Halkımız da çok pis o ayrı).  Çocukların da oraya buraya sürünme, dayanma, elleme takıntısı var. Bazen ciyak ciyak ellerini sürme hiçbir yere diye bağırdığımı biliyorum.

Klozet için satılan kağıtları çocuklar için uygulaması çok zor; çocuğu oturturken yırtılıyor veya kayıyor.

Çocukluğumuzda tuvaletin kenarlarına tünerdik. Bu hem erkek çocuğu için uygulanabilir bir yöntem değil, hem de küçük yaştaki çocuğun klozetin içine düşme, ayağını sokma tehlikesi var. Hem de kaç anne ardından siler o klozeti. Millet çocuğunun sıçrattığı çişi bile silmeden çekip gittiği için yerler göl, arkalarını toplamak da bana kalıyor.

Antibakteriyel ıslak mendile antibakteriyel jel (bulmak zorlaştı, ille de bir domuz/kuş bilmem ne gribi olacak ki satılacak) (Carrefour'da var) döküp onunla klozeti ve ayağını dezenfekte ettikten sonra oğlanı oturtuyorum ama bu arada şortun ve çamaşırın mümkün olduğu kadar değmemesi için kıvırıyorum. Yine de sürünüyor. Bir de bileklerinde toplanan kıyafetler bacaklarını yeterince açmasına engel oluyor. O da çiş için asiste etmeyi güçleştiriyor.

Hele bir de kakam geldi olayı ise eyvahhh.  Yıkasan bir türlü yıkamasan bir türlü. Yıkasan elin kirli olacak, çocuğu, kapıyı, çantanı nasıl tutacaksın.  O yüzden en iyisi bez zamanındaki gibi ıslak mendil kullanmak.

Benden kokoş annelere bir tavsiye daha: Uzun elbise ve etekler tuvaletin önünde çömelmiş bir anne için uygun değil. Eteklerini tepene toplaman gerekiyor.

Gelelim lavabolara. Büyük boy lavabolar kabusun ikinci faslı. Çocuğun boyu o kadar kısa ki bunlar için elini uzatınca, çenesi lavaboya yapışıyor. Bu olaydan nefret ediyorum!!!  Çocuklar için yapılmış küçük lavabolar çok önemli bu konuda. Hele bir de fotoselli olursa sorun katmerli oluyor: denk gelmiyor, bu arada oraya buraya sürünüyor. Çocuk lavaboları manuel olmalı. Bazen sırf oraya buraya sürünmesin diye elini yıkatmayıp, mendille silip jel sürüyorum.
Bu arada küçük çocuk lavabolarına kova koyup dolduran temizlik görevlilerine de rastladım. O  yüzden, lavabo kenarlarını da silmeden çocuğunuzu yaklaştırmayın derim.

Diğer iki yazıma da göz atmak isterseniz:

 Fethiye Çalış Malhun Hotel'in aile tuvaleti, 3 yıldızlı bir otel bile düşünmüş sağolsun:

Akmerkez çocukları hiç düşünmemiş: (göz doktoru bile var ama çocuk tuvaleti yok) Lavabolar çocuğun boyunda...

Çocuk dostu Trump Towers'da hem aile tuvaleti hem de çocuk tuvaleti (kız ve erkek) var: 
Önce Aile tuvaletinin fotoları:


 Bu da özel çocuk tuvaleti:

 

 Cevahir'de de pek renkli bir çocuk tuvaleti var. Keşke her katta olsa, yetişmek sorun oluyor. 
  
 
 
 

Kanyonun çocuk tuvaletinde saksı lavabo çok şirin:

 

Bunlar da kardeşimin çektikleri:
Palladium:
Bu da Ikea (yine teyzemizden geliyor): Aynı kurbağa klozetler Torium'da da var ama rengi beyaz.
 

Forumdaki bu bebek odasına da bayıldım. Mama ısıtmak için hem biberon ısıtıcı, hem de mikrodalga var. Duvarda 3 numara yedek bez makinesi var. Alt açma ünitesi de gömük, ergonomik ve güvenli:

Burası yeni AVMlerden Aqua Florya. Aile tuvaleti var. Oldukça geniş ve ferah.



9 yorum:

  1. biz ne yapcaz bakalım, pet şişe en iyi çözüm gibi düşününce.oysa çocuklkarını pet şişeye işeten annelere garip garip bakardım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle pet şişe doldurmaya başlayın ortalığı. İnsan anne olunca amma çok lafı yutuyor değil mi;)))
      Hatta Blogcuanne Aylin'in bunun üzerine bir yazısı vardı:
      http://blogcuanne.com/2012/06/28/cocuktan-sonra-yuttugum-5-soz/

      Sil
  2. bende hiçsevmiyorum dışarıdaki tuvaletleri vemümkün olduğu kadar tutuyorum:) bir de işin içinde çocuk olunca daha vahim..
    bende ıslak mendil kullanıyorum dışarıda..ama kakamı daha dışarda denk gelmedi..genelde kaka saati akşam 8 o saatte de evdeyiz :)))
    bir de çocuk tuvaleti bahçelievler Kadir Has'ta mevcut :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel günde bir kere kaka yapan çocuklara özeniyorum. Mesela onlara sadece sabah bez bağlayıp kakası bitince çıkaran anneler var, işleri kolaylaşıyor.
      Kadir Has'a hiç gitmedim. Bir dahaki gidişinizde resim çekip mailime yollarsanız onları da ekleriz bu posta (melistezcan@gmail.com)

      Sil
  3. Çiş için şişe kullanıyoruz biz de. Dışarıda hiç kakası gelmedi çok şükür. Yaşadığımız son kazalardan önce dışarıda bez bağlamıyorduk, ama olurda kaka gelirse diye bez taşıyordum yanımda. Ama tam bitti derken başlayan kazalardan sonra tekrar bez bağlamaya başladım dışarıda. Sokakta 3-4 saat bile kalsak kuru dönüyoruz eve. Evde bu başarıyı yakalayamasa da dışarıda çişini çok güzel tutuyor. Tutamayacak kadar sıkıştığı birkaç seferde de şişeyle hallettik işi. İki kez Torium'un çocuk tuvaletini kullandık. Bir kattaki tuvalet çok temiz ve bakımlı iken başka bir kattaki berbat durumdaydı, çişimizi yapmadan çıktık. Bu arada resimler ve yazı mükemmel olmuş, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ara bizim de hem dışarıda hem evde kazalar olmaya başladı. Sanırım havalar soğumaya başladığı için üşütüyorlar. Çorap ve uzun pantolon giydiriyorum ama yine de oluyor. Moral bozucu oluyor gerçekten seni anlıyorum. Bir de kaka gelince pırtlarken;) çiş kaçıyor sanırım

      Sil
  4. hürriyet durul16 Eylül, 2012 15:44

    ya bravo çok güzel bir soruna değinmişsiniz ben kendim tutar eve getiririm çok zorda kalırsam girerim
    torunum 2 yaş 2 ay olacak nerdeyse evde ne yersa anında kaksını yapıyor yani yiyince resmen bekliyoruz yapıcakda değiştirelim diye
    bezleri ne zaman atıcaz hazır değiliz ama atınca her yediğinde kakasını dışarıda napıcaz onu düşünüyorum
    ben 2 kız büyüttüm bir kızımınki kız 2 kızınki erkek yani erkek olayına ilk defa girdik
    allah kolaylık versin hepimize halkımızada bencillik vermesinki temiz bulmak istediğini temiz bıraksın
    aklına sağlık çok güzel yazı tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim. Yazılarımda da bahsettiğim gibi kız ve erkek çocuğun yarı kolaylıkları ve zorlukları var. Allah hepimize kolaylık versin. Bir de dediğiniz gibi anlayış ve akıl fikir: tuvaletleri temiz tutalım. Zaten bayan tuvaletleri çok daha pis , ne utanç verici. Pedler yerlerde vs

      Sil