Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

16 Ağustos 2012 Perşembe

Çocuk yıkama hakkında öneriler

Geçen aylarda size bahsettiğim bir arkadaşım vardı. Hani şu diş çıkarma sorunu için şurup öneren: (http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/07/dis-ckarma-sorunu.html)

Dün bu arkadaşa oturmaya gittim ve sizler için yeni bilgiler edindim:
Biri şu: gülmekten veya ağlamaktan katılan çocuğun ağzına üflerseniz düzeliyormuş. Ona Dr önermiş ve panik yapmamasını daha doğrusu belli etmemesini; çünkü çocuğun bunu ilgi çekmek için kullanabileceğini söylemiş.

Önce şunu söylemeliyim ki arkadaşım Şeniz Almanya'da yaşamış bir kadın ve diğer tüm tanıdığım Almanya kökenli kız (maalesef tüm erkekler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim) arkadaşlarım gibi kendi ayakları üstünde durabilen, dobra, becerikli kadınlardan biri.
Üstelik denizci eşi olduğu için oğluşuna 4 veya 5 ay yanlız bakan, kendine yetmesi gereken bir anne. Doğumda bile eşi yanında değildi, babasını oğlunu 4 aylıkken gördü. Pilot olan eşim 4-5 gün gelmeyince zorlanınca hemen aklıma o geliyor ve kendimden utanıyorum. Allah eşlerimizi başımızdan eksik etmesin, çocuklarımızı babalarından ayrı düşürmesin.

Benim daha sonraki yazılarımda değinmek istediğim bir konu vardı. Çocuğumu nasıl yıkadığımda dair yazmak istiyordum...

Şeniz bunu çok pratik bir çözümle halletmiş. Delikli dikdörtgen bir çamaşır sepetinin tabanına havlu koyuyormuş ve çocuğu da içine oturtuyormuş. Çok sağlıklı, pratik ve ucuz bir yöntem. Çünkü: küvette pis su kalmıyor, akan su ile gidiyor/delikli olduğu için boğulma tehlikesi yaratmıyor/dibindeki havlu kaymayı önlüyor, file vs gerektirmiyor/çocuk kilolu bile olsa sığıyor. Akıllı bıdık arkadaşım benim:)))


Gelelim benim banyo maceralarıma:
Ben de her anne gibi bebek küveti aldım (hatta anneannemiz aldı, gayet güzel Mothercare marka, hatta ayakları bile var, içine havlu file de aldım ama ıslak ıslak çocuğu üşütüyor diye onu da kullanmadım); ama pek kullanmadık ve atıl durdu tepelerde.

Çünkü bebeğimi kucağıma alarak beraber yıkanmak daha kolay oldu. Sırt üstü (annemin de beni yıkadığı gibi) koluma yatırarak yıkadım. Başını geriye verdiğim için de yüzüne su gelmedi ve hiç ağlamadı. Banyo yapmayı çok sevdi, hatta ileri ki zamanlarda çıkarttığımız için çok ağladı, tepindi; hala da kavgamız sürüyor. Yengeç burcu oğlum tam bir su kuşu.
Kayınvalidemin "çocuk yüzüstü yatırılarak yıkanır" sözlerine hiç kulak asmadım; çünkü gözüne, yüzüne su vs. gelen çocuk ürküyor, nefessiz kalıyor. Ben çocukken bu metoddan memnundum ve çocuğuma da bunu uyguladım.

Hatta şu an başını arkaya kaldırmayı bilemediği ve benim direktiflerime pek kulak asmadığı için yüzüne su geliyor ve banyonun bu kısmını sevmiyor. Su şapkası adını taktığımız (çünkü şapka takmayı seviyor) siperlikle daha rahat yıkanıyor. Babası yıkarsa siperlik takmıyor ve yağmur yağıyor oyunuyla oyalamaya çalışıyor.

Doğduğu zaman anneannemiz lastikli bir Chicco siperlik almıştı, çok da memnun kaldık; ama artık üretilmiyor. Seneler içinde içindeki teller kırılıp çıktı ve paslandı.


Ben de yeni bir Chicco siperlik aldım (ayarlı) ama hiç kullanamadık çünkü küçük geldi, takmak imkansız büyük çocuklara. Çocuğun başını acıttı, sert ve dar.
 En son OKBaby'nin silikon siperliğinden memnun kaldık.
Başka markalar da siperlik veya kalkan üretmiş hem de daha ucuza; ama her tür uymayabiliyor silikon değilse, denemeden almayın.

(Eylül 2012) Yırtılanın yerine yeni bir siperlik daha aldım. Bu sitede de (http://www.banyosapkasi.com/) satılıyor ama daha pahalıya 29 TL. Ben ise bu siteden 7 TLye aldım: http://www.yakaladinyakaladin.com/goze-su-kacirmayan-bebek-banyo-sapkasi.html



Bir ara arkadaşım Sibel bir aparat vermişti. Ona oturttuk, önündeki oyuncaklarla da güzel güzel oynadı.


Muadilleri çok pahalıydı.
Şimdi Joker jokjok daha ucuzunu yapmış
ama yine de o parayı vermeye değer mi sepet dururken... Koy oyuncaklarını da oynasın. Üstelik kilolu çocuklar sığmıyormuş.
Ya da kaydırmaz mat şeklinde olanlar var: http://www.fikirdenk.com/urun/mothercare-aqua-pod-banyo-mati/

İlle de küvet alayım derseniz katlanan veya lavaboya sığan versiyonlar çıkmış:

http://www.fikirdenk.com/urun/puj-yenidogan-kuveti/

Not: Termometre de kullanmadım. Başta aldım tabi; ama pek kullanmadım, akan su ile yıkayınca gerek kalmıyor zaten. Hatta aldığım termometre patlamış, boyası akmıştı.

Bir de bize özel bir hikaye: Bir gün suda kalmaktan parmakları buruştuğunda elinden ürktü/iğrendi, anne bak ne olmuş tarzı sorular sordu. Ben de "dede parmak" olmuş dedim. Sevgili babacığımın parmakları hala gergin, hiç de buruşuk değil, o ayrı:))) O günden sonra gülerek "bak dede parmak oldu" diyor. Ben de ona şunu öğrettim: dede parmak olunca banyo bitmeli, banyoda çok kaldık demek. Babası yıkayınca çoook uzun kalıp oyuna daldığı için dede parmak olmak kaçınılmaz:)

Sonuç her çocuk farklıdır; her annenin "bence"leri farklıdır. Çocuğuna zarar vermedikçe, kimsenin bir başka anneyi yargılamaya hakkı yoktur. Bunlar da benim "bence"lerim. İstediklerinize kulak asın, istediğiniz konuda bildiğinizi okuyun :)))))

Bu videoyu bir arkadaşımın duvarında gördüm. Belki siz de beğenirsiniz. Bence rahim efekti yaratılmaya çalışılmış.
http://www.youtube.com/watch?v=OPSAgs-exfQ&feature=related

4 yorum:

  1. bu konu bir çok çiçeği burnunda annenin özellikle araştırdığı ve merak ettiği bir konu. siz de tüm soruları ürünlerle birlikte açık ve net bir şekilde açıklamışsınız. her annenin en az bir kere okuması gereken bir yazı. tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmenize sevindim
      Eski bir yazim ama yeniden duyursam iyi olur

      Sil
  2. Çocuklarda yüze su gelmesi uzun zaman sorun olabiliyor. teşekkürler… http://smyrnaiiz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil