Mezzokate

Mezzokate

Blogroll

Her Hakkım Saklıdır® Bu blogdaki tüm haklar Melis Tezcan'a (öncekadınsonraanne) aittir, kendisinden izin almadan!!! ve kaynak göstermeden gerek metinsel gerekse görsel dökümanların kopyalanması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Aksi halde yasal yola başvurulacaktır.

20 Haziran 2012 Çarşamba

Sivrisinek, tatarcık ve bilumum börtü böceğe karşı ne yapsak

Yazın en kötü yanlarından biri sivrisinek ve her tür börtü böcek:(

Zaten sivrisinekler yeterince kötüyken belli yörelerde insanın karşısına bir de tatarcık belası çıkıyor.

Tatarcık ile ilk defa 1990 yazında Belek'te tanıştık: Annemi sivrisinekler hiç ısırmaz. Kan grubu negatif olanları ısırmadığına dair bir şehir efsanesi var. Ondan mıdır bilinmez ama tüm aileyi yerken anneme hiçbir şey olmaz. Ama o yaz annemi de fena halde yediler. Oysa kaldığımız otel düzenli olarak ilaçlanıyordu. Anladık ki sivrisinekler bu minnacık hayvanları yiyormuş ve ilaçlama sonrası ortada sivrisinek kalmayınca meydan bu hayvanlara kalıyormuş. Doğanın dengesi işte...


Tatarcık'a bazı yörelerde Yakar, Yakarcık veya Yakan deniyor. Adana'da da karşılaştık kendileriyle...
"Görünüş olarak sivrisineğe benzeyen tatarcık sineğinin vücudu tüylü ve rengi mattır. (beyaz gibi) Sivrisinek ise daha parlak ve tüysüzdür. Bataklık alanlarda, pis su kenarlarında, mağara içlerinde, kanalizasyonda ve hayvan ahırlarında yaşayan tatarcık, gün boyu karanlık ve nemli olan bölgelerde gizlenip, geceleyin alacakaranlıkta beslenmeye çıkar. Tatarcık enerji kaynağı olarak bitkilerdeki şekerle beslenir. Sadece dişi tatarcık yumurtalarını geliştirebilmek için insan ve hayvanların kanını emer. Tatarcık kan ile mikrop taşıyarak çeşitli hastalıkların bulaşmasına sebep olur. İnsanlara zarar veren tatarcık ile mücadele açık ve kapalı alanlarda yapılır. Kan yolu ile tatarcık sineğinin bulaştırdığı hastalıklar; tatarcık humması, şark çıbanı, bağırsak hastalıkları, tavuk hastalığı, ateşli hastalıklar, viral hastalıklar gibi insan sağlığı için çok tehlikeli sinek türüdür.
Yumurtlayarak üreyen tatarcık, yumurtalarını nemli ve sulak alanlara bırakarak çok hızlı ve çok sayıda ürer. Tatarcık sineği ısırdığında şiddetli acı hissedilir. Isırma sonrasında adeta yaktığı hissedilir ve bu nedenle halk arasında yakarca diye adlandırılır. İnsanlara zarar veren tatarcık ile mücadele ancak ilaçlama ile olur. "
İşin kötüsü ısırdığı zaman çıbanlar oluyor ve haftalarca geçmiyor. Çocuklarda durum daha da kötü.

Bu sene Fethiye'de yine buldu bizi Tatarcıklar. Şu an yazarken bile yüzüme gözüme, ayaklarıma saldırıyorlar. Çocuğu Defans sprey ile kaplamama rağmen( bitkisel diye yüzüne bile sürdüm), otluk bölgelerde oğlanın her yerini yediler. Sprey sıkamadığım saçının dibini bile yemişler. Kafasında beze çıkmış sandım resmen.
 İşin kötüsü koparıp iyice yara yapıyor. Resmen bacaklarından biri daha kalın oldu alerjik reaksiyondan.

Nasıl olduysa bu sene yanıma Fenistil (Novartis'in) jel ve alerji ilacı Zyrtec almayı unutmuşum. Oysa geçen sene yanımdan ayırmamam çok işe yaramıştı. Otelden ayrılmak üzereyken oğlanı arı sokunca sürüvermiştik ve iyi gelmişti.


İlk etapta kaşınmasın diye Vicks (benim çocukluğumdan kalma formüllerden biri, bir de Anestol sürerdi annem) (kışın nefes açıcı, öksürük kesici olan Vicks yazın da gündemde) ve yara olmasın sivilceler sönsün diye Sudocrem sürdüm . Sudocrem kurutmaya yardımcı oldu ve yaraların büyümesini engelledi.
http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/06/sudocrem-her-derde-deva-bir-krem-daha.html



Oğlumun turist arkadaşlarından birinin Rus hemşire annesi sana bir jel getireyim dedi ve bir baktık ki gelen kutu bizim meşhur Fenistil sadece Rusça yazılı bir kutuda:))) Eski ama hala şiş ısırıklara bile sürdüğümüzde ertesi sabaha söndürdü.

Ayrıca anneannemden kalma bir ilacımız var kaşıntı gideren: Bir çay tabağına biraz karbonat koyup az su ile ıslatıp ısırılan yerlere sürmek kaşıntıyı hafifletip, şişliği azaltıyor.

Bugün cebime bir mesaj geldi: Muz da kaşıntıyı alıyormuş ama hiç denemedim.

Asıl 1-2 sene evvel Joker veya E-bebek mağazasında bir ultrasonik sivrisinek kovucu görmüştüm: uğur böceği şeklinde kırmızı küçük bir cihaz;  çocuk pusetlerine takılıyor. Prince Lionheart markaymış.
Bulsam onu deneyeceğim diyordum ki tam resim ararken yurtdışından bir yorum okudum: önce kaçtılar, 1-2 dk sonra cesurlaşıp ısırmaya başladılar yazmış:((  Hepsiburada'da satılıyormuş bir de kullanan yorumu alabilsem... http://www.hepsiburada.com/liste/prince-lionheart-love-bug-sivrisinek-kovucu/productDetails.aspx?productId=oyunbyp670112&categoryId=305668

Her gece sinek peşinde koşup nöbet tutmaktan bıktım. Yazarken bunu buldum: http://joker.com.tr/urun.aspx?stkID=14369

Bileklik olanları almam çünkü ömrü maksimum 2 hafta imiş parana yazık. (desem de tükürdüğümü yaladım ama ucuz bulunca bir sonraki yazımda...)

Bir de Chicco sprey ve roll-on çıkarmış, denenebilir...


Sprey saç dibine bile sıkılabildiğinden iyi.
http://joker.com.tr/urun.aspx?stkID=49825 
Ama roll-on da rüzgarda daha kolay sürülür
http://joker.com.tr/urun.aspx?stkID=49826
Bu ürünler e-bebekte de var: http://www.e-bebek.com/alt_kategori/sinek_koruyucu

Tatarcıklara kokusuz Raid de işe yaramıyor. Zaten kokusuz muhabbeti de içimi bulandırıyor: ne kadar zehirlendiğimizi anlayamıyoruz.

Not: internette Vicks resmi ararken nelerle karşılaştım bilemezsiniz:) Nugün Yeşilçay dudaklarını şişirmek için sürüyormuş:)))) Bazı kimseler de Vicks ile hamile kalmış:)))))









Bu da devamı...
http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/07/sivrisinekle-mucadele-ikinci-round.html

8 yorum:

  1. Ben de bu aralar bu konuya kafayı takmış durumdayım.Biz de bir de isilik sorunu var son günlerde. Töpfer marka pişik kreminin içeriğini okuyunca isilik ya da sinek ısırığına iyi geleceği gibi bir hisse kapıldım. Fakat firma yetkilileri pişik kreminin vucudun her yerinde kullanılamayacağına dair bilgi vermiş ( Unnado sağolsun ne zaman ihtiyacım olsa tedarikçilerle aramda bir köprü olur). Bu sadece töpfer pişik kremi için midir bilemem tabii ama paylaşmak istedim. Sudocrem bizde de var. Yazınızda olumlu bahsetmenize rağmen popodan başka yerde kullanır mıyım emin değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sudocrem vücudun her yerine uygun. Çünkü zaten kutunun üstünde de sadece pişik için olmadığı yzılı, multifonksiyonel bir krem.
      Atopik egzaması olan iki kişiyi bizzat gördüm, geçirdi kızarıklıkları.
      4 aylık bebeğinin boynundaki isiliğe sürerken kuzenimin yanındaydım.
      Geçen haftalarda biz de isilik sorunu yaşadık. Talk pudra, Sudocrem kullandım iyi geldi gibi ama...
      Asıl Systral birebir. Zaten prospektüste de yazılı isilik için de iyi geleceği:
      Endikasyonları:
      Histamin liberasyonu sonucu ciltte oluşan belirtilerin ve bundan doğan şikayetlerin ortadan kaldırılmasında kullanılır. Örneğin; ürtiker ve ekzama gibi alerjik, kaşıntılı hallerde, 1.derece yanıklarda, böcek sokmaları, güneş yanığı ve donmaların lokal semptomatik tedavisinde

      Sil
  2. Bu yorumu yazdıktan sonra blogunuzdaki diğer sudocrem yazınızı okuyunca anladım aslında bunun farklı bir krem olduğunu. Yine de açıkladığınız için teşekkürler.İsilikle ilgili bugünkü yazınıza da ekledim, bize de gülsuyu(doğal) iyi geldi isilik için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yazmanız benim için çok değerli çünkü amacım bilgi paylaşımını sağlamak ve gülsuyunu da sizin sayenizde öğrenmiş olduk.

      Sil
  3. Lütfen çocuğunuzu üzerinde doğal yazmasına rağmen kimyasallarla yapılmış kremler, pudralar, vücut yağları vs. sürmeyin. Antihistaminik kremler, alerji giderici jellerle hele hiç müdahale etmeyin. Bu kremlerin hiçbiri zararsız değil. Piyasada olan ya da yeni çıkan bu tip ürünleri çocuğunuzun üzerinde denemeyin. Doğada herşeyin bir karşılığı var. Arı soktuysa o bölgeye bal sürün, çamur sürün. Sinek ısırığından cibinlikle koruyun. Bu ilaçları kullanmak çok pratik olduğu için insan doğadan ve doğasına yakından uzaklaşıyor. Lütfen duyarlılık gösterin. (Ahu)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız doğal yöntemler en iyisi ama cibinlik sadece uyurken geçerli bahçede de ısırıyorlar ve hele de tatarcık ısırınca kocaman çıban oluyor oğlum da bunu koparırsa aylarca yara geçmiyo

      Sil
  4. You should be a part of a contest for one of the finest sites on the internet.
    I most certainly will recommend this site!

    Feel free to surf to my homepage xxx porn

    YanıtlaSil
  5. kimyasal (zehir) olan maddelerden çocuklar, yaşlılar,nefes alma problemi olanlar, astım ve bronşitli olanlar uzak durmalıdır. BU KONUDA TEK ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ CİHAZ İLE MÜCADELEDİR.YAPIŞKAN TUZAKLI CİHAZLAR KESİN ÇÖZÜM GETİRİR. SES DALGASI İLE ÇALIŞIYOR DENEN ALETLER ALDATICIDIR. efk@efk.com.tr

    YanıtlaSil