Normalde de uzun uzadıya (arkadaşım Şefika Günyel gibi http://chefika.blogspot.com/) üşenmeden yemek pişiren biri değilim zaten.
Bu yüzden Dukan rejimi sırasında da özel tariflerim yok. Bana göre pratik gelen yöntemlerim var daha çok.
Öncelikle iki soruyu cevaplayayım: Yulaf kepeğimin ve tatlandırıcımın markası...
Yulaf kepeği ne bulursam; ama bazılarının içinde insanın ağzına batan çöpler oluyor. Ben daha çok Ru-sheim marka veya Doğalsan alıyorum. Aktarlarda veya marketlerde var.
Not: Son zamanlarda Ru-Sheim çok bozdu içinden talaş gibi kıymıklar çıkıyor, Doğalsan tercihim.
Not: Son zamanlarda Ru-Sheim çok bozdu içinden talaş gibi kıymıklar çıkıyor, Doğalsan tercihim.
Tatlandırıcıya gelince en ucuz ama işe yarar bulduğum Takita kullanıyorum.
Sakın tablet olanları kullanmayın, onların pişirilmemesi gerekiyor. Bunlar pişirilebilen cins. Bir de likit olanlar var buna uygun.
Bu benim kullandığım |
Dukan kekimden ilk yazımda bahsetmiştim.
2 kaşık yulaf kepeği+2 kaşık toz tatlandırıcı+1 yumurta+(istersen az kabartma tozu)+(istersen aroma/kakao/limon/tarçın vs)+(istersen daha kolay karıştırmak için az diyet süt)
Kabarsın diye kabartma tozu eklersen gözün de miden de doyuyor. Ama krep yapıyorsan kabartma tozu koyma, tavaya ince olarak dök, göz göz olunca tersini çevir.
Atakta iken 2 değil 1,5 kaşık olacak.Önceleri karıştırıp tavada pişiriyordum. Sonra mikroda yapmaya başladım.
Cam tabağa döküp hepsini karıştırıyor, sonra da aynı tabakta 3 dk pişiriyordum.
Son zamanlarda bazı gün tuzlu/baharatlı, bazı gün tatlı olarak silikon ( www.tchibo.com.tr
) muffin kaplarına döküp pişirdim mikrodalgada. Hop diye de çıkıyor.
5 (2 karıştır+3 pişir) dk'da diyet kek hazır.
Hatta misafirliğe yanıma aldım; çünkü ev sahibi ne ikram etsem telaşına düşüyor.
Atakta iken 2 değil 1,5 kaşık olacak.Önceleri karıştırıp tavada pişiriyordum. Sonra mikroda yapmaya başladım.
Cam tabağa döküp hepsini karıştırıyor, sonra da aynı tabakta 3 dk pişiriyordum.
Son zamanlarda bazı gün tuzlu/baharatlı, bazı gün tatlı olarak silikon ( www.tchibo.com.tr
) muffin kaplarına döküp pişirdim mikrodalgada. Hop diye de çıkıyor.
5 (2 karıştır+3 pişir) dk'da diyet kek hazır.
Hatta misafirliğe yanıma aldım; çünkü ev sahibi ne ikram etsem telaşına düşüyor.
www.tchibo.com.tr kalıplarım
Hatta artık daha çok kakaolu yapıyorum. Çikolata ihtiyacımı da alıyor. Ya da tarçınlı yaparsanız iştahı da kontrol altına alıyor. Hele de diabetikler için tarçın çok yararlı.
Çeşit çeşit silikon kapta yapıyorum.
www.tchibo.com.tr
silikon tencerede bile yaptım:)
|
www.tefalshop.com.tr kalıbım |
Bunlar da öğrenci milleti için tavada kek denemelerim önceden boş tavayı iyice ısıtmama rağmen biraz yanık oldu ama Senem Çabuk sağolsun yağlı kağıt koymayı önerdi.
Bu gece kekimi havuçlu yaptım. 2 kaşık yulaf, 2 kaşık tatlandırıcı, 1 kaşık tarçın, 1 yumurta, kabartma tozu, süt. Havuçtan dolayı biraz ıslak oldu. Hayatımda ilk defa havuçlu kek yaptım. sanırım tatlandrıcı fazla geldi tarçınla acımsı bir tat oldu sonradan: keke 1 kaşık tarçın koyarsan 1 kaşık eksik tatlandırıcı koyabilirsin ne de olsa sadece tarçınla yapılan elma tatlıları var ve şeker hastalarının baş kurtarıcısıSenem Deniz Çabuk dedi ki: yumurtayı az koymuşsun birde keke mutlaka yoğurt koyun süt hiç koymayın nasıl yumuşak nemli bir kek oluyor bilseniz. |
gojiberry kekim bu sefer meyveleri önceden suya koyup sisirdim |
Al sana tuzlu ekmekçiklerim:
2 kaşık yulaf, az yoğurt suyu, nane, sarımsak tozu ve az kabartma tozu ve 1 yumurta koydum buna
Tantitoniden aldığım kalp kalıplarımla yaptım |
Bu da tost ekmeğim grubumdaki Gül Genç paylaşmıştı sağolsun çok işime yaradı Roma'ya tatile bile götürdüm 4 dilim:))
3 kaşık yoğurt, 4 kaşık yulaf (2 günlük), 1 çay kaşığı kabartma tozu, 2 yumurta (birinin sadece akı olsa daha iyi), bir süre dinlenince yulaflar şişiyor, sonra mikrodalgada en üst derecede 7 dk
Bu seneki doğumgünü pastam:
Bugüne dek tarif sitelerinden Nutella hariç hiçbir şey yapmadım. O da kendime göre uyarlandı. Tembel işi oldu. Ama yapanlar neler yapıyor. Tek konuda sizi uyarayım. Bazı bloglardaki, sitelerdeki tariflerde nişasta var. Ona dikkat edin. Bir de hangi evrede yenebileceğini belirtmeleri gerekiyor. Bence kendinizce de harika şeyler yaratabilirsiniz; ama ilham almak için sitelere bakabilirsiniz.
Ben iki siteyi takip ediyorum:
Dukan Diyeti Tarifleri. Bu siteye tariflerden çok, insanların önce sonra resimleri ile başarılarını izlemek için giriyorum.
Ben Facebook sayfasını kullanıyorum: https://www.facebook.com/DukanDiyetiTarifleri?fref=ts
Diğeri ise Dukaniche (Nutella tarifi daha bir bana yakın gelen). Ama bazı tariflerde nişasta var; onu kendisine soracağım, aklımda... http://dukaniche.wordpress.com/ Yazarı Melike Hanım kitap da yazmış, bundan yeni haberim oldu.
Ben de yakında "Dukan koçu, gurusu, yoldaşı vs" gibi bir adla çıkarsam piyasaya şaşırmayın derrrrrmişim hahahaha
Ben insanlara faydalı olayım; şimdilik yetiyor bana:)
Dukan nutellası için google'da bin tane tarif var, içi yumurtalı yumurtasız vs.
Ama ben çok basit haliyle şöyle yapıyorum:
- Diyet Labne (Pınar'ın mavi kutusu)(kazara pembe almayın o beyaz peynir)
- Takita toz tatlandırıcı
- Az diyet süt
- Kakao (çoğunda yağı azaltılmış yazıyor)(Kurukahveci Mehmet Efendi kahve gibi teneke kutuda üretmiş, saklaması kolay oluyor)
Miktarını tadarak siz de ayarlayabilrsiniz
2 Kaşık Labne+2 Kaşık Tatlandırıcı+1 Kaşık Kakao ve sulandırmak için az süt. Genelde yemek kaşığı kullanıyorum. Bu günlük hak mak değil; yapıyorsun az az yiyorsun; krep veya kekin üstüne sür. Kaşıkla yersen tatlandırıcının fazlası ishal yapıyor. Kabızlık çekenler için iyi tabi:))
Not: Çocuklar için de daha sağlıklı olsun diye normal labne ve pudra şekeri ile yapılabilir.
Bir takipçim de Labnesiz yapmış; ben denedim beğendim. Demiş ki:
"Labnesiz yumurtasız dukanella: 8 çorba kaşığı süt tozu, 3,4 kaşık kakao,3 kaşık takita (tamamen size kalmış aslında ben çok tatlı sevmem biraz bitterciyim) 3 damla fındık aramosu.,yarım çay bardağı( birde kaldırabilir duruma göre karar verirsiniz) yağsız süt homojen kıvam alana kadar çırpılır boş nutella kavanozuna dökülür:) 2 gün dolapta bekletilir :) afiyet olsun dukancanlar...."
Dün evde yumurta kalmamış diye yumurtasız kek yapayım derken "çakma irmik tatlısı" yaptım diyebilirim, bugün de geliştirip resmini çektim.
Teflon kapta 2 kaşık yulafı süt, kakao ve tatlandırıcı ile pişirdim tadını kendinize göre ayarlarsınız. Koyulaştıkça süt ekledim. Yoğunca olunca ıslatılmış borcama koyup soğuttum, kesip yedim. Ohhhh missss
Daha önce blogda paylaştığım irmik tatlısını andıran bir tatlı oldu: http://oncekadinsonraanne.blogspot.com/2012/07/sogutmaya-vaktin-varsa-en-kolay-tatl.html
Bu tarifi daha sulu kıvamla yapıp muhallebi niyetine de yiyorum. Şu ara favorim bu. |
sadece kakao, göz kararı süt, 2 kaşık yulaf ve tatlandırıcı 2-3 kaşık. Muhallebi gibi pişirdim |
Üç günlük kurabiyelerimden (15 adet) beşini eşime verdim beşi kahveyle yeniyor kalan beş yarın için |
Aynı tarifi kakao ile yaptım: Kabartma tozu yoktu karbonat kullandım ama Tugba Ozdogan Corbacioglu ve Aylin Taşarın önerisi ile limon suyu ile köpürttüm önce ki hem daha iyi kabarsın hem de acılık kalmasın |
Sabah canım ekmek isterse hindi fümeyi lavaş gibi dürüm niyetine içine peynir vs doldurarak yiyorum veya tuzlu krep yapıyorum, tuzlu/baharatlı/peynirli kek/ekmek yapıyorum.
Diyet kaşarlı omlet de daha sıkı oluyor ve katlanabiliyor içine ne istersen ekle dürüm yap vs. Hem de kızarıyor mis gibi. Önce boş tavayı ısıtıyorum, sonra peynirler en son yumurtalar... bazen üstüne kapak kapatıyorum, bir tarafı kızarınca diğer tarafını kızartıyorum.
kocamınkinin arasına sucuk bana hindi |
Tavuk sote yapıp köz biber, soğan, sarımsak tozu, baharat ve süt ekledim üstüne de ıspanak püresi |
Koz biber ve beyazpeynirli omlet |
Dolma yaparken önce harcına pirinç koymuyorum: sadece kıyma, baharat, soğan. Benimkileri doldurup tepesine kürdan saplıyorum karışmasın diye. Sonra harca pirinç ekleyip kalanı dolduruyorum ev ahalisi için. Kıyma yeterince yağlı zaten.
Karnıyarık yapıyom: zaten ben haşlama yaparım:) annem gibi
Patlıcanları tuzlu suda haşla, acı suyunu süz içini doldur pişir:)))
bizim aile buna alışık diye diğeri ağır geliyor zaten. Bazısı da fırında yapıyormuş
hem de patlıcan iştah kapatıyormuş:http://www.dukandiet.com/Dukan-Coaching/Slimming-Secrets/Eggplant-Secret
ve zayıflatırmış:http://www.dukandiet.com/Dukan-Coaching/Slimming-Secrets/Eggplant
delip içine sarımsak tık ve fırında pişir ve ye diyor
Tembel usulü köfte yeni gözdem: Kıyma, baharat, soğan, sarımsak ve 1 yumurtayı yoğuruyorum. Ekmek, galeta vs yok. Yulafımı da kek için ayırdığım için buna harcamıyorum. Bu az sulu harcı kızdırdığım teflon tavaya koyup elimle yayıyorum. tabak büyüklüğünde dev bir köfte oluyor. Dilimleyip arkalarını çeviriyorum. Gayet de güzel oluyor ve süper doyurucu.
Donmuş hamsileri ya tost/ızgara makinesinde ya actifry'da ya da teflon tavada yapıyorum. Hiç yağsız gayet de güzel kıtır kıtır oluyorlar.
Öğle/akşam yemekleri
Tavukları önceden düdüklüde haşlıyorum. Tabağa tiftip üzerine kaşar ve baharat, at mikroya ohhh |
Bu salatada yok yok;) domates marul deniz borulcesi havuc dereotu maydanoz sumak az nar eksisi (taze sogani unutmusum bosverrr) |
Bu da karnabahardan kısır. Ben rondo ile denedim önce sonra Zeliha Sülek ablam sağolsun rendelemiş onu denedim daha pratik geldi. Çiğden rendelenip kavruluyor sonra da kısır malzemesi ekleniyor.
Bunlar da çeşitli uydurmasyon yemeklerim:
tavuk, soğan, köz biber, mantar, süt, baharat ve tuz |
Pizza denemem bence lezzetliydi Krep hem de 1 kaşık yulaftan böylece bir kaşığı geceye kaldı. Üstüne soğan haşlanmış tavuk köz biber sumak baharat vs diyet kaşar |
Senem Deniz Çabukun sufle tarifini hindi ile borcamda yaptım harika oldu |
domates doğradım üstüne dünden kalma haşlanmış hindi parçaladım sonra mantar (konserve) üstüne kaşar (diet kaşarım bitti normal bu sefer) baharat bolca mikroda pişirdim yine |
Actifryda önceden hasladigim tavuk parçaları süt koz biber ve koz patlıcan kori tuz sıfır yag nefis olmuş |
Wok tavada kıyma ve bir göğüs tavuk sote, köz biber, baharat, süt, azıcık salça, soğan |
Tavuk sote yapıp köz biber, soğan, sarımsak tozu, baharat ve süt ekledim üstüne de ıspanak püresi |
Hasta iken yoğurt çorbası iyi geldi Sema Hür Şimşeksema sagolasintariflerime eklenecek bir mama daha. Semanın dediği gibi yoğurdu süzdürüp sarımsak (ben tozunu koydum tembellikten) ve tuzot benzeri baharat ile pişirdim 1 yumurta kırdım. Su yerine tavuğu haşladığım suyu kullandım. nefisss ataktakiler de yiyebilir hatta tavuğu da el blenderı ile çekerseniz daha kıvamlı oluyor |
içinde brokoli, soğan, kabak ve ıspanak var sütle pişti |
Adını yok yok çorbası koydum: Domates, kabak, dereotu, maydanoz, ıspanak, havuç, soğan, sarımsak, tavuk, kimyon, tuz, süt ve su Tavuk koyunca unlu çorba gibi daha kıvamlı oluyor |
Nefis oldu: Et, mantar, salça, soğan sarımsak içine kabak ve havuç rendeledim Bunu tavukla veya hindi ile de yapıcam |
Sokaktaki köftelere ekmek, daha da kötüsü nişasta basıyorlar, lastik gibi oluyor. Yine de sokakta canım köfte isterse yiyorum. Ayran ve yoğurdu diyet değil, normal yiyorum. Kendimi mahrum etmiyorum yani.
Bunlar da sokakta yediklerimden bazı görüntüler. Salatalardaki ekmekler hemen yanımdaki eşe dosta ikram ediliyor tabi.
Bu Carlsjunior'daki low carb burger (marulun içinde sadece, ekmek yok)
Kırıntı |
kabaklı salata Gimm Cafe Pendik marina |
Gimm Cafe Pendik marina, çok çeşit salataları var |
Bunlar da benim takipçi arkadaşlarımdan Ebru'un şaheserleri. "Krepten dürüm yapıp içine köfte, soğan ve sumak koydum" dediği gün aklım başımdan gitti zaten. Kadın oturup pizza, lahmacun yapmış inanılmaz.
Bence en kısa zamanda blog yapsın. Ebru bizde mi yaşasa acaba:)
Tarifler için ona sorun ben de bilmiyorum. (bir kısmını yazdı bana size de resim altlarına yazıyorum)
Ebru: "2 adet krebi yapıyorum önceden.. Sonra göz kararı 1 tatlı kaşığı kadar biber salçasını suyla püre haline getirip, içine biraz kekik koyuyorum ve kreplerin üzerine yayıyorum.. Sonra küp küp doğranmış domatesleri, yeşil biber, kırmızı biber, parçalara ayrılmış hindi füme ve bol mantar ekliyorum. En üstüne de Sütaş Light kaşar rendeliyorum, biraz tuz ve kekik.. Sonra da doğru fırına veriyorum. 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişiyor.. bu kadar ;)"
Ebru:"Bu da lahmacun.. Yine krepten imalat :)
Yapılışına gelince; kıymayı çok az sulandırıyorum, içine ister taze soğan ister kuru soğan, domates, biber, tuz - karabiber ekleyip, krebin üzerine yayıyorum; sonra dooğru fırına.."
Çok bilgilendirici,ellerinize,aklınıza sağlık:)Dolma ve köfte tarifini uygulayabilirim hemen.Krep yaparken de aynı undan koyuyorsunuz değil mi?
YanıtlaSilEvet krep de yulaf kepeğinden (yulaf unu değil dikkat). Ona kabartma tozu koymuyorum ve tavaya ince olarak döküyorum fark bu sadece.
SilOk,teşekkürler;)
Silbayıldım tarifler iştah kabartıcı:)
YanıtlaSilafiyet olsun yakında bu yazıyı güncelleyeceğim takipte kalın
Silkısır vs de eklenecek
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilhepsine bayıldım..özelliklede tatlı tariflerine tek tek de not kagıtlarına yazdım..eşim yaşadı ;)
YanıtlaSilbu arada ben şüheda melis hanım çok teşekkürler tarifleriniz için de :)
Silslm,lahmacun,yaparken,krepi,onden,pişiriyormuyuz,yoksa,pişirmedenmı,malzemelerı,uzerıne,koyuyoruz
Silkaşar ve labne yasak değil mi
YanıtlaSildeğil neden yasak olsun
Silsadece kaşarımı diyet alıyorum hatta
Tarflrr muthis emeginize saglik
YanıtlaSilmelis hanım hem tebrik ediyorum sizi hemde hayran kaldım bende dukana yeni başladım ama kaşar light bile olsa yağ oranı fazla diye yasak diye biliyorum yanlış mı biliyorum
YanıtlaSilElinize sağlık çok güzeller.
YanıtlaSil